Armata americană trimite tancuri în România

Armata americană intenţionează să trimită aproximativ 150 de tancuri şi vehicule blindate în mai multe state membre ale NATO, o parte dintre acestea urmând a fi staţionate în ţări din Europa de Est, printre care România, pentru a participa la exerciţii, a făcut cunoscut marţi un general, citat de AFP.

26 nov. 2014, 04:09
Armata americană trimite tancuri în România

Proiectul face parte din operaţiunea „Atlantic Resolve”, destinată să ofere siguranţă statelor baltice şi Poloniei, îngrijorate de manevrele Rusiei, în special în Ucraina.

În afară de desfăşurarea acestor blindate, la sol vor fi trimise regulat trupe pentru o perioadă de câteva luni care să participe la exerciţii comune în ţările respective.

Aproape 50 de blindate sunt deja pe teren, iar peste o sută de tancuri Abrams M1 şi vehicule de luptă Bradley vor fi „pre-poziţionate” în Germania şi eventual în alte locuri, când trupele americane vor conduce exerciţiile comune cu soldaţi ai partenerilor din Alianţa Nord-Atlantică, a precizat generalul american Ben Hodges, în prezent staţionat în Estonia.

„Trupele vor veni pentru a participa la exerciţii, apoi se vor întoarce acasă. Echipamentul va rămâne pe loc”, a adăugat acest general-locotenent aflat de trei săptămâni la comanda trupelor americane din Europa.

Acest aranjament prezintă avantajul că este „mult mai economic” decât trimiterea tancurilor şi vehiculelor blindate peste Atlantic înainte de fiecare exerciţiu, a subliniat generalul Ben Hodges.

Peste câteva zile, el urmează să anunţe cum vor fi repartizate aceste tancuri şi vehicule armate printre ţările din Europa de Est membre ale NATO.

„Voi examina diferite opţiuni, cum ar fi distribuirea acestor echipamente în loturi reduse, pentru mărimea unei companii sau a unui batalion, poate în ţările baltice, Polonia, România sau Bulgaria”, a afirmat el.

Statele Unite dispun de 29.000 de soldaţi staţionaţi în permanenţă în Germania, Italia şi în Belgia, însă Washingtonul a majorat numărul soldaţilor desfăşuraţi temporar în regiune pentru a transmite un semnal Rusiei şi partenerilor din cadrul NATO.

Anexarea Crimeii la Rusia şi sprijinul acordat de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei au stârnit serioase îngrijorări într-o regiune aflată multă vreme sub jugul sovietic. Din acest motiv, sosirea trupelor americane în mai multe ţări ale Alianţei a fost deosebit de bine primită, a ţinut să menţioneze generalul Ben Hodges.