Armata egipteană conferă prerogative sporite premierului

Armata egipteană a delegat prerogativele prezidenţiale pe care le deţinea premierului Kamal al-Ganzouri, cu excepţia acelora privind forţele armate şi justiţie, a anunţat agenţia de presă Mena, preluată de Reuters şi AFP.

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 14:42
Armata egipteană conferă prerogative sporite premierului

În ultima perioadă, Consiliul Suprem al Forţelor Armate egiptene (CSFA), care a preluat puterea după demisia forţată a fostului preşedinte Hosni Mubarak, la 11 februarie, a devenit extrem de nepopular, deşi iniţial populaţia salutase atitudinea echidistantă a armatei în timpul revoltelor de la începutul acestui an.

CFSA i-a „delegat” prin decret lui Kamal al-Ganzouri, „prerogative deţinute de preşedintele republicii, potrivit legii, cu excepţia acelora referitoare la forţele armate şi la instutuţiile judiciare”, notează Mena, potrivit Agerpres.

Recentul val de proteste din Egipt a exercitat puternice presiuni asupra CFSA, obligându-l să transfere prerogativele unei autorităţi civile. În contextul ultimelor evoluţii, a fost desemnat un nou prim-ministru în persoana lui Kamal al-Ganzouri, care a promis că-şi va prezenta până miercuri noul cabinet.

În vârstă de 78 de ani, Kamal al-Ganzouri a mai condus guvernul în perioada 1996-1999, în timpul regimului lui Hosni Mubarak. Primul ministru desemnat a anunţat că din viitorul executiv vor face parte cel puţin zece membri ai cabinetului demisionar.