Armata intervine, inclusiv cu tancuri, pentru deblocarea traficului

Premierul Emil Boc a anunţat că a solicitat miniştrilor Apărării şi Transporturilor să folosească echipamentele armatei, inclusiv tancuri "cu şenile", pentru operaţiunile de deszăpezire în cazuri de urgenţă, arătând că astfel de cazuri sunt înregistrate în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 09:21
Armata intervine, inclusiv cu tancuri, pentru deblocarea traficului

„Avem câteva urgente majore, în Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi unde jandarmii, urgenţele şi armata sunt în intervenţie pentru a ajuta oamenii. Am dispus să se utilizeze, unde este nevoie, şi tancurile cu şenile pentru a debloca oamenii. Avem o situaţie extremă în localitatea Uzun, judeţul Giurgiu, unde troienele sunt de peste 3 metri, se avansează cu maximă dificultate, dar echipajele de urgenţă pot ajunge în maxim 2 ore pentru a-i ajuta pe oamenii blocaţi în autocar„, a declarat Emil Boc.

Premierul a avertizat că va rămâne în vigoare codul portocaliu de viscol în câteva judeţe din sud şi îi sfătuieşte pe oameni să nu programeză călătorii în perioada următoare. Emil Boc a mai spus că au fost evacuaţi peste 340 de oameni şi puşi la adăpot pe perioada nopţii.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, îi roagă pe oameni să nu abuzeze de numărul 112 decât în cazuri de urgenţă.

Au fost blocate 15 ambulanţe, am avut greutăţi pentru a ajunge la o gravidă de 13 ani. În Călăraşi, un echipaj SMURD încearcă să ajungă la o naştere. Astfel de cazuri mai poate să apară, colabăram cu cei de la ISU pentru a putea interveni. Facem apel la populaţie să folosească 112 numai şi numai pentru urgenţe„, a declarat Raed Arafat.

UPDATE, ora 11.30 Forţele de intervenţie au salvat 1.323 de persoane, 297 de persoane refuzând evacuarea. S-a asigurat adăpost pentru 1.335 persoane, din care 23 copii. Au fost asistaţi medical trei copii şi 29 adulţi, din care două gravide şi un pacient cu dializă. La două cazuri din localităţile Armăşeşti şi Bărcaneşti din judeţul Ialomiţa nu s-a putut interveni. Pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice, au acţionat 529 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, alături de 752 poliţişti şi 184 jandarmi, cu 484 mijloace de intervenţie. Au mai intervenit 2.471 persoane din cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, cu 1.023 mijloace de intervenţie.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a ordonat ca toate mijloacele auto şi utilajele de geniu disponibile, precum şi efective de militari, din toate unităţile militare aflate în judeţele afectate de ninsorile abundente şi de viscol, să fie pregătite să intervină de urgenţă, la solicitarea autorităţilor publice locale şi centrale, în sprijinul populaţiei afectate.

În această dimineaţă, ministrul Gabriel Oprea a aprobat intervenţia unui detaşament de 60 militari, cu 12 mijloace auto, care vor acţiona în zona localităţii Uzun, judeţul Giurgiu.

Tot în cursul acestei dimineţi, un detaşament de 35 de militari, împreună cu nouă mijloace auto, aparţinând unor unităţi din Statul Major al Forţelor Terestre a început să acţioneze, la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov, în zona localităţii Şindriliţa, judeţul Ilfov, pe DN2, pentru evacuarea persoanelor aflate în dificultate şi deblocarea autovehiculelor înzăpezite.

De asemenea, 30 de militari, cu patru mijloace auto, aparţinând Diviziei 2 Infanterie „Getica”, intervin pentru deszăpezirea şi deblocarea autovehiculelor pe DN 2B, între Buzău şi Făurei, şi pe Drumul European 85, pe sectoarele Buzău-Râmnicu Sărat şi Buzău-Urziceni. În jurul orei 05.00, în localitatea Gălbinaşi, militarii au evacuat şi transportat la Gara Buzău şi la cantina Avicola Buzău circa 100 de persoane aflate în autovehiculele blocate de ninsori.

În localitatea Mihăileşti, judeţul Buzău, intervenţia militarilor aparţinând Diviziei 2 Infanterie “Getica” continuă şi în această dimineaţă.

Peste 40 de militari acţionează cu trei mijloace auto în zonă, de miercuri seară, când Prefectul de Buzău a solicitat sprijinul Armatei pentru a debloca aproximativ 100 de autovehicule înzăpezite pe Drumul European 85. În cursul nopţii, circa 100 de persoane au fost transportate la şcoala din Mihăileşti.