Armata irakiană preia fără luptă controlul la Kirkuk

Armata irakiană și-a îndeplinit din primele 24 de ore multe din obiectivele operațiunii începute duminică noaptea în Kirkuk, preluând practic fără luptă sediul guvernoratului provinciei, un câmp petrolier din cele șase controlate de kurzi, o bază militară și un aeroport, relatează AFP. Provincia din nord-estul Irakului nu face parte din regiunea autonomă Kurdistan.

RomaniaTV.net
16 oct. 2017, 20:06
Armata irakiană preia fără luptă controlul la Kirkuk

În capitala provinciei, orașul Kirkuk, drapelul irakian l-a înlocuit luni pe cel kurd. Între timp, familii întregi s-au refugiat din cartierele kurde spre Kurdistan, deși poliția a anunțat că situația este stabilă. Pe timpul nopții, a fost instituită interdicția de circulație. În Toz Khormatou, la sud de capitală, un medic a raportat că au avut loc schimburi de focuri soldate cu doi morți. 

Baza militară K1, de unde trupele guvernamentale irakiene s-au retras în 2014, predând forțelor kurde armamentul și uniformele, a fost preluată de armată încă de dimineață. Au urmat sediul companiei petroliere publice North Oil și câmpul petrolier Baba Gargar, a anunțat comandamentul întrunit al operațiunilor.

Forțele peshmerga ale Uniunii Patriotice a Kurdistanului (UPK) s-au retras pe măsură ce trupele irakiene avansau. Imagini video au arătat locuitori care aruncau cu pietre și scuipau în urma luptătorilor kurzi, relatează France Presse. UPK este rivalul Partidului Democratic din Kurdistan (PDK) al președintelui regiunii autonome Kurdistan, Massoud Barzani. UPK deține controlul în sudul provinciei Kirkuk, iar PDK în nord și est. 

Kurzii mai controlează acum în Kirkuk doar cinci câmpuri petroliere, dintre care două și-au încetat producția luni după-masa, potrivit unui oficial din ministerul de resort de la Bagdad. Peshmerga au ocupat regiunea bogată în resurse pe fondul haosului creat de ofensiva Statului Islamic împotriva armatei irakiene, în urmă cu trei ani.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că Washingtonul nu susține niciuna din părțile în conflictul dintre Bagdad și kurzi, dar „nu ne face plăcere faptul că se ciocnesc”, transmite Reuters. Anterior, senatorul republican John McCain avertizase guvernul irakian să nu folosească împotriva kurzilor armele și echipamentul primite de la SUA pentru a lupta cu Statul Islamic.

Iranul, unde trăiește o minoritate kurdă semnificativă, a declarat printr-un consilier al ayatollahului Ali Khamenei, că retragerea peshmerga pune capăt „unei conspirații periculoase la adresa securității regionale”, informează Xinhua.

Germania și-a retras militarii din misiunea de instruire a forțelor peshmerga, începută în 2014.