Armata română testează un prototip de transportor blindat VIDEO

Publicat: Duminică, 30 Noiembrie 2014 19:27 // Actualizat: Duminică, 30 Noiembrie 2014 19:27 // Sursa: romaniatv.net

Un nou tip de transportor blindat 8x8 a fost aruncat în aer la propriu pentru a i se testa rezistenţa în cazul unei explozii. Deşi este doar un prototip, TAB-ul ar putea intra în dotarea armatei în mai puţin de 2 ani, informează România TV.

Armata română testează un nou transportor blindat 8x8 care ar putea intra în producţia de serie din 2016. TAB-ul este fabricat la uzina de la Moreni şi a trecut până acum prin zeci de teste, cele mai multe dintre ele la poligonul special al armatei de la Jegălia.

Proiectul este unul integral românesc. Specialiştii au vrut să vadă cum se comportă în cazul unei explozii, dacă sunt sau nu protejaţi oamenii, de aceea a fost amplasată o încărcătură de 8 kg de trinitrotoluen, iar după explozie au evaluat consecinţele.

"Prototipul a fost supus la patru explozii, la nivel 2 iniţial, apoi la nivel 3, nivel 3 însemnând 8 kg de TNT. După cum vedeţi, arată ca şi neatinsă. În momentul de faţă testăm ergonomia scaunului pe care se aşază luptătorul în timpul transportului şi sperăm ca şi până acum să obţinem aceleaşi rezultate pozitive", a declarat colonelul Liviu Coşereanu, comandantul Agenţiei pentru Cercetare şi Tehnică şi Tehnologie Militară.

Cabina acestui transportor a fost echipată pentru acest experiment cu camere de filmare foarte rapide, iar un manechin a fost înţesat de senzori, pentru ca în momentul exploziei specialiştii să aibă toate datele necesare pentru a transforma acest vehicul într-un care să îi protejeze pe militarii români.

Noul transportor poate fi folosit în misiuni diverse, de la transportul militarilor în teatrele de operaţii, la evacuarea răniţilor din zone de conflict sau chiar ca centru de comandă. "Este diferit din punct de vedere al protecţiei la mine şi gloanţe. Transportorul care a fost fabricat în România până acum nu răspundea acestor ameninţări şi nu a fost proiectat pentru mine", a spus locotenent-colonelul Daniel Lăpădat, şeful Centrului de Testare şi Cercetare Ştiinţifică pentru Armamente.

Deocamdată, TAB-ul 8x8 este un prototip. Când va intra în producţia de serie, va putea rula în cele mai dificile condiţii, atât pe teren accidentat, cât şi în apă de mică adâncime. Viteza maximă pe care o va putea atinge va fi de 120 de km/h.

Citeşte şi Un transportor blindat militar, testat pe o plajă din Piteşti

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
tanc românesc tehnică militară transportor auto blindat transportor blindat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 nov 19:57
...a fost aruncat în aer la propriu pentru a i se testa rezistenţa în cazul unei explozii. Citește mai departe… …read moreRelated Items
...
30 nov 19:52
...este doar un prototip, TAB-ul ar putea intra în dotarea armatei în mai puţin de 2 ani, informează România TV. Citește mai departe… Sursa romaniatv.net

...
1
EUR
4.8074
RON
27 Feb
noapte 7 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H