Armata trimite medicii de la Suceava în carantină. Cei care refuză vor intra în şomaj tehnic

Armata trimite medicii de la Spitalul din Suceava în carantină. Cei care refuză vor intra în șomaj tehnic sau le vor fi suspendate contractele de muncă. Anuntul a fost făcut astăzi de generalul Ionel Oprea, care a preluat spitalul-focar din Suceava în plină criză sanitară.

RomaniaTV.net
06 apr. 2020, 15:00
Armata trimite medicii de la Suceava în carantină. Cei care refuză vor intra în şomaj tehnic

„Personalul care accepta se muta in locatia pe care am obşinut-o, este monitorizat epidemiologic, vine la serviciu, îşi face treaba. Cine nu acceptă acest lucru, lasă funcţia liberă, pleacă în concediu fără plată, de odihnă, ca să pot să vacantez postul şi să cer specialişti din alte părti ca sa ne facem treaba. Limitez la maxim riscul de a fi infectat, pentru cine vrea, cine nu vrea nicio problema nu o facem cu forta”, a spus generalul Ionel Oprea, potrivit România TV.

Decizia Armatei vine după ce între medici si conducerea militară a Spitalului din Suceava au izbucnit tensiuni. Cadrele medicale acuză că noii sefi militari îi tratează ca la instrucţie, cu reguli stricte de cazarmă. Armata spune în schimb că a găsit haos la spital, iar unii medici sunt slab pregătiti si refuză să poarte echipamentele de protectie.

„Aici avem multi pacienti pozitivi si pot imbolnavi familiile, si de acolo se pot contamina. Dacă medicul x s-ar izola intr un apartament, faptul că atunci când vine la serviciu trece prin mediul public îi trebuie un minut doua şi s-a contaminat. Vine la serviciu, ar trebui iar să-l testez, să aştept până când iese negativ ca să-l duc la lucru”, a mai spus generelul Ionel Oprea.

Medicii de la Suceava vor fi cazați în căminele studentesti din oras și vor avea voie să circule doar până la locul de muncă.

„Cine nu accepta face un raport, avem o comisie numită, acea comisie va analiza şi vor alege calea cea mai amiabila, sa zic asa. Nu am venit să ne certăm. Am venit să rezolvăm o problemă şi o vom rezolva cu oamenii care vor”, a mai precizat Ionel Oprea.

Parchetul General va coordona ancheta penală deschisă în cazul de la Suceava. Procurorul general al României a anuntat că în dosar există suspiciuni de abuz în serviciu.

Citeşte şi Medic de la Suceava, mărturii după militarizarea spitalului: „Lumea este foarte speriată”