ARMATA Ucrainei dă ATACUL în DONEŢK: Lupte INTENSE între trupele de securitate şi INSURGENŢI

Lupte intense au izbucnit, marţi, în vestul oraşului ucrainean Doneţk, între insurgenţi proruşi şi serviciile de securitate ucrainene. Trupele guvernamentale au avansat până în zonele aflate sub controlul rebelilor.

05 aug. 2014, 18:05
ARMATA Ucrainei dă ATACUL în DONEŢK: Lupte INTENSE între trupele de securitate şi INSURGENŢI

Update 22:09: Rusia a concentrat peste 30.000 de militari şi 160 de tancuri la frontiera cu Ucraina.

Update 22:06 Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei a anunţat că, în ultimele 24 de ore, au avut loc 26 de confruntări armate între soldaţi şi militanţi, iar separatiştii au distrus şi avariat 17 poduri din Doneţk.

Lupte grele au izbucnit marţi, între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, pentru recuperarea zonelor din Doneţk aflate sub controlul insurgenţilor. Explozii puternice şi focuri de armă sau auzit în regiune, în timp ce rebelii au opus rezistenţă forţelor guvernamentale, potrivit bbc.com.

Spre seară, rebelii au fost alungaţi de către trupele guvernamentale din două localităţi. Ofensiva din ce în ce mai puternică a armatei ucrainene împotriva fiefurilor rebele a recâştigat teren, reuşind să înconjoare două teritorii: Doneţk şi un teritoriu de la est, deţinut de rebeli, pe care l-au izolat de cel de-al doilea oraş ca mărime, Lugansk.

Primăria din Doneţk a confirmat că lupte intense au loc în cartierul Petrovski, situat în vestul oraşului, unde au fost auzite explozii puternice. Explozii au fost auzite în mod regulat din direcţia cartierului Marinka, aflat la periferia de sud-vest a oraşului, de unde se ridicau coloane de fum.

Şase civili şi-au pierdut viaţa şi 13 au fost răniţi în atacurile armate din vestul Doneţkului, la sfârşitul săptămânii, iar în confruntările de marţi, s-au semnalat încă doi morţi, potrivit Primăriei.

Strategia Kievului constă în izolarea insurgenţilor la Doneţk până la epuizarea tuturor resurselor şi blocarea accesului la frontiera rusă, pe unde, potrivit autorităţilor ucrainene şi occidentale, tranzitează arme şi combatanţi.

 
Război lipsit de reguli
 
Separatiştii proruşi duc un război lipsit de reguli împotriva Kievului. Este concluzia celui mai recent studiu al Organizaţiei Human Rights Watch.

Potrivit experţilor internaţionali, insurgenţii pun în pericol viaţa medicilor şi distrug aparatura din spitalele din regiune. Între timp, Kievul a anunţat că trei soldaţi ucraineni au murit, iar alţi 46 au fost răniţi în timpul luptelor din ultimele 24 de ore, potrivit publika.md.

„S-a tras timp de trei ore din mortiere şi tunuri în militarii ucraineni din apropierea localităţii Staniţa Lugansk, din regiunea Lugansk. Focul a venit din direcţia Federaţiei Ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean de Securitate şi Apărare, Andrei Lîsenko.

 
Secretarul adjunct al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare de la Kiev, Mihail Kovali, susţine că Rusia a concentrat peste 30.000 de militari şi 160 de tancuri la frontiera cu Ucraina şi nu exclude o posibilă invazie din partea Rusiei.