Arme de foc, droguri şi sume mari de bani au fost găsite la membrii clanului Sportivilor

Anchetatorii au ridicat 33 de membri ai grupării Sportivilor şi au găsit la locuinţele acestora mai multe arme de foc, săbii şi cuţite, sume mari de bani, droguri şi agende în care aceştia ţineau evidenţa persoanelor cărora le-au dat bani cu camătă, potrivit unor surse din Poliţie.

RomaniaTV.net
22 feb. 2013, 12:01
Arme de foc, droguri şi sume mari de bani au fost găsite la membrii clanului Sportivilor

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au găsit în locuinţele membrilor grupării Sportivilor puşti şi pistoale cu muniţia aferentă, săbii, cuţite, aproape 200.000 de lei şi 33.000 de euro, 10 grame de cocaină, un kilogram de aur, maşini de lux, dar şi înscrisuri reprezentând liste cu persoane care ar fi primit de la aceştia bani cu camătă.

Tot în urma percheziţiilor au fost ridicat şi mai multe computere, care urmează să fie expertizate informatic.

Sursele citate au declarat că, simultan cu percheziţiile făcute la locuinţele liderilor şi membrilor grupărilor „Cămătarii” şi „Sportivii”, au fost făcute şi mai multe verificări în penitenciare. Astfel, a fost făcută o percheziţie la Penitenciarul Târgşor, fiind vizată soţia lui Nuţu Cămătaru, Lidia Balint, precum şi la penitenciarele Giurgiu şi Rahova, unde au fost verificate celulele fraţilor Mircea şi Valentin Băluţ, cunoscuţi sub numele de „Mircea Nebunul” şi „Vali Nebunul”. Totodată, a fost verificat în penitenciar şi un apropiat al lui Nuţu Cămătaru, Ion Dan.

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut vineri 115 percheziţii la lideri şi membri ai clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii”, printre cei vizaţi fiind şi Sile şi Nuţu Cămătaru.

Potrivit anchetatorilor, acţiunea de amploare vizează două dintre cele mai importante grupări infracţionale din Bucureşti şi Ilfov, liderii clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii” fiind Ion Balint, zis „Nuţu Cămătaru” şi Vasile Balint, zis „Sile Cămătaru”, respectiv Florin Robert Nica zis „Nica” şi Cristian Radu Roşca, zis „Roşca”.

Ion şi Vasile Balint au fost duşi la audieri, după percheziţiile făcute la casele lor. Anchetatorii vor audia în acest caz 80 de persoane suspectate de implicarea în infracţiuni cu violenţă.

Sile Cămătaru a spus, la intrarea în sediul DIICOT, că nu are nicioi legătură cu gruparea Sportivilor şi cu Nuredin Beinur.

În această cauză sunt cercetate 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale. Astfel, în perioada 2008 – 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, „în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti”, situaţii ce au avut drept consecinţă punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar şi a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârşit infracţiuni de violenţă, „generatoare de beneficii financiare substanţiale”, în urma recuperării unor împrumuturi de bani daţi cu camătă.

Percheziţiile la liderii şi membrii clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii” au legătură şi cu conflictul violent care a avut loc în Popeşti-Leordeni, în noiembrie anul trecut, când un bărbat a fost împuşcat în piept, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Membrii clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii” sunt în atenţia anchetatorilor după ce, în 7 noiembrie 2012, în oraşul ilfovean Popeşti-Leordeni, în apropierea unei zone în care unul dintre liderii grupării „Sportivii”, Robert Nica, se ocupa de reabilitarea unor blocuri, a avut loc un conflict violent între mai mulţi membri ai clanului controlat de acesta şi doi dintre oamenii de încredere ai lui Nuţu Cămătaru, foşti boxeri, au precizat sursele citate.

Conflictul ar fi izbucnit iniţial la o sală de forţă din Popeşti-Leordeni şi ar fi continuat pe străzile oraşului. Oamenii lui Nuţu Cămătaru au fost atunci atacaţi cu pistoale cu gaze, modificate în aşa fel încât să tragă cu bile din metal, însă în timpul altercaţiei, membrii grupării „Sportivii” s-ar fi împuşcat din greşeală între ei, au mai spus sursele citate.

În urma conflictului, un bărbat a fost împuşcat în piept şi dus de urgenţă la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, unde a fost operat de urgenţă, iar alţi doi au fost răniţi uşor. Medicii i-au scos un lob pulmonar, printr-o intervenţie foarte dificilă.

Imediat după producerea incidentului, anchetatorii au declanşat o amplă acţiune, iar pe o stradă din sectorul 4 al Capitalei a fost percheziţionată o maşină de teren în care se aflau Robert Nica şi trei apropiaţi ai acestuia, asupra lor fiind găsite pistolul cu gaze modificat şi un cuţit de 35 de centimetri.

Deşi Robert Nica şi cei trei locotenenţi ai acestuia au fost duşi atunci la audieri, incidentul nu a fost urmat de arestări, în condiţiile în care conflictul a fost asociat şi cu alte incidente violente, iar anchetatorii au dorit să constituie un dosar complex în care suspecţii să fie anchetaţi pentru întreaga activitate infracţională, au precizat sursele citate.

Cei doi bărbaţi atacaţi în 7 noiembrie 2012 pe o stradă din Popeşti-Leordeni de membri ai grupării „Sportivii” sunt doi bodyguarzi care lucrează la un restaurantul din sectorul 4 şi sunt cunoscuţi ca făcând parte dintre gărzile personale ale lui Nuţu Cămătaru.

Incidentul dintre grupările „Sportivii” şi „Cămătarii” avea legătură cu un conflict mai vechi izbucnit între „Cămătari” şi clanul „Vancică”. Pentru a se proteja, membrii clanului „Vancică” ar fi apelat la gruparea „Sportivilor”. În acest context, atât în Bucureşti cât şi în judeţul Ilfov au avut loc mai multe conflicte violente, însă de cele mai multe ori acestea nu s-au concretizat şi cu plângeri la poliţie.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, tensiunile au început încă de când Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a ieşit din închisoare, în condiţiile în care aceste grupări preluaseră o parte dintre afacerile pe care Cămătarii le abandonaseră odată cu arestarea lor, în anul 2004.

Membri ai grupării „Cămătarilor” l-ar fi bătut, la Constanţa, pe şeful clanului Vancică, cunoscut sub numele de Lică, pe care l-ar fi întâlnit întâmplător la o gală de K1 organizată pe litoral.

Ulterior, mai mulţi membri ai clanului Vancică l-ar fi agresat, în Centrul Istoric, pe ginerele lui Balint.

Potrivit surselor citate, liderii clanului Vancică ar fi făcut atunci o alianţă cu gruparea Sportivilor. În paralel, aceştia ar fi investit inclusiv în achiziţionarea de autoturisme şi arme de foc pe care să le folosească la nevoie.

Ulterior, pe fondul acestor tensiuni, în luna august 2012, Fane, unul dintre nepoţii lui Lică Vancică, l-a înjunghiat, într-un hotel de lux, pe Mihăiţă Cămătaru, fiul adoptiv al lui Sile Cămătaru.

La scurt timp după acest incident au avut loc ciocniri răzleţe între clanuri, scandalurile intensificându-se, spun sursele citate, în luna noiembrie 2012, când în cartierul Berceni, fieful grupării Sportivilor, ar fi avut loc trei bătăi generate de raiduri organizate de oamenii „Cămătarilor”. Două dintre aceste scandaluri s-ar fi consumat în zona Văcăreşti, iar al treilea lângă ştrandul Moteşti.

Vasile Balint a ieşit din penitenciar în 23 noiembrie 2012, fiind atunci eliberat condiţionat, după ce executase nouă din cei 13 ani de închisoare, reprezentând pedepsele contopite din dosarele în care a primit condamnări cu executare.

La jumătatea lunii mai 2012, Sile Cămătaru a fost reţinut în Germania, după ce fusese dat în urmărire internaţională întrucât în 11 mai a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare, de către instanţa supremă, într-un dosar în care a fost judecat alături de fratele lui, Ion Balint, de rude şi de apropiaţi, pentru fapte cu violenţă, proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane.

Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru, condamnat la şase ani de închisoare cu executare, s-a predat în 14 mai 2012, la arestul Poliţiei Capitalei. El mai avea de executat un rest de pedeapsă de aproximativ 40 de zile, fiind eliberat în 14 iunie 2012 din Penitenciarul Jilava.

Lidia Balint, soţia lui Nuţu Cămătaru, este încarcerată din februarie 2012, fiind condamnată la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie privind eliberarea lui Nuţu din penitenciar. Ea a fost acuzată că a dat 30.000 de euro pentru a se inteveni la magistraţi de la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti pentru a fi admisă cererea de eliberare condiţionată formulată de Nuţu Cămătaru.