Armele de înaltă precizie modifică echilibrul global de forţe, avertizează Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat vineri că armele de înaltă precizie au în prezent aproape aceeaşi capacitate distructivă ca şi cele nucleare şi modifică echilibrul de forţe la nivel global, consemnează agenţia EFE citând agenţiile ruse de presă, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
05 iul. 2013, 15:55
Armele de înaltă precizie modifică echilibrul global de forţe, avertizează Vladimir Putin

‘Caracterul conflictelor armate, modul în care ele încep şi se desfăşoară se schimbă sub ochii noştri. Se dezvoltă sisteme de luptă robotizate. Armele de înaltă precizie aproape că nu sunt cu nimic mai prejos decât armele strategice, iar acest lucru afectează echilibrul global de forţe’, a afirmat Putin la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Liderul de la Kremlin a mai atras atenţia asupra ‘militarizării cosmosului şi a spaţiului cibernetic’ şi asupra ‘sporirii utilizării operaţiunilor spaţiale ca instrument de ‘forţă moale’ în războaiele contemporane’. El a subliniat că tehnologiile informatice devin tot mai importante pentru sectorul apărării şi a insistat că Rusia trebuie să fie capabilă să facă faţă atacurilor cibernetice.

‘Aşa-numitele atacuri informatice sunt deja folosite pentru atingerea unor obiective politico-militare. În plus, potrivit experţilor, capacitatea distructivă a acestora poate fi superioară aceleia a armelor convenţionale’, a continuat Putin.

El a subliniat că Rusia se confruntă cu ‘provocări substanţiale în materie de apărare şi securitate, dictate de complexitatea situaţiei internaţionale, şi cu o serie întreagă de ameninţări, atât noi cât şi tradiţionale, cărora trebuie să răspundă’. ‘Sistemul de apărare trebuie să dispună de toate posibilităţile pentru a preveni un potenţial atac împotriva ţării noastre şi pentru a da un răspuns hotărât oricărei tentative de presiune sau de şantaj cu folosirea forţei, să garanteze securitatea şi suveranitatea cetăţenilor noştri’, le-a spus Putin responsabililor militari.

Totodată, preşedintele Putin a semnalat că Rusia trebuie să-şi revizuiască politicile privind armele nucleare, pentru a determina numărul şi funcţiile acestora. ‘A sosit momentul să ne hotărâm asupra modului în care abordăm stocurile de arme strategice, să determinăm rolul lor, câte ne sunt necesare şi cum să le păstrăm’, a punctat Putin.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a propus pe 19 iunie, în discursul rostit în faţa Porţii Brandenburg din Berlin, reducerea cu o treime a arsenalelor de arme nucleare existente în prezent în SUA şi Rusia. Dar, omologul său rus i-a răspuns în aceeaşi zi că nu va permite o modificare a echilibrului sistemului de disuasiune nucleară.

De asemenea, ministrul său de externe Serghei Lavrov a declarat tot atunci că armele inteligente, care nu sunt nucleare, trebuie luate în calcul în eventualitatea unor noi discuţii între Washington şi Moscova pe tema reducerii arsenalelor nucleare. Acesta a atras atenţia că armata americană are în dotare şi arme inteligente, cum ar fi cazul sistemului ‘Prompt Global Strike’, cu ajutorul căruia se poate lovi orice ţintă de pe glob în mai puţin de o oră, şi cu toate că acestea nu au ‘efectul inuman’ al armelor nucleare, ele pot avea implicaţii asupra stabilităţii globale.

În acest context, Rusia nu va renunţa la programul său de înarmare ce va implica cheltuirea a 700 de miliarde de dolari până în anul 2020, a reamintit Putin la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei. Acest program dă prioritate submarinelor nucleare, aviaţiei strategice şi rachetelor intercontinentale, ce formează triada nucleară rusă.

‘Tot ce s-a stabilit trebuie realizat. Dacă, în unele cazuri, va fi nevoie de vreo amânare, o asemenea decizie trebuie luată în mod motivat şi consensual’, a concluzionat Putin în faţa responsabililor săi militari