Armistiţiu FRAGIL în Fâşia Gaza. Atacurile cu rachete spre enclava palestiniană s-au redus

Israelul a oprit atacurile asupra Fâşiei Gaza, iar lansările de rachete dinspre enclava palestiniană s-au redus de asemenea simţitor luni, a precizat armata israeliană, SUA şi Naţiunile Unite făcând apel la o încetare a focului durabilă, relatează Reuters.

28 iul. 2014, 08:40
Armistiţiu FRAGIL în Fâşia Gaza. Atacurile cu rachete spre enclava palestiniană s-au redus

În contextul în care a crescut presiunea internaţională pentru a pune capăt conflictului început în urmă cu 21 de zile şi în care au murit peste 1.000 de persoane, un oficial militar israelian a declarat că armata va trage numai ca răspuns la atacuri, adăugând că acest lucru se va întâmpla pentru o perioadă ‘nelimitată’.

Totuşi, trupele israeliene au continuat să vâneze şi să distrugă tunelurile transfrontaliere ale militanţilor în interiorul Fâşiei Gaza şi nu se ştie deocamdată dacă islamiştii mişcării Hamas, care controlează enclava, sunt pregătiţi să accepte un armistiţiu prelungit.

Hamas a transmis duminică faptul că vrea un armistiţiu de 24 de ore pentru a marca sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, care a început luni. În orele de după acest anunţ, în Gaza a fost linişte.

O singură rachetă a fost lansată din Gaza înspre oraşul israelian Ashkeron în primele ore ale dimineţii de luni, a precizat armata. Locuitorii din Gaza au relatat despre scurte bombardamente cu tancuri, însă fără a fi înregistrate victime.

‘Acest armistiţiu este dinamic în teren. Dacă va fi nevoie, vom răspunde’, a declarat presei locale purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, generalul de brigadă Motti Almoz.

Citeşte şi Conflictul din Gaza: Israelul respinge ACTUALA FORMĂ a propunerii de încetare a focului prezentată de SUA

Preşedintele american Barack Obama i-a cerut duminică premierului israelian Benjamin Netahyanu să respecte armistiţiul necondiţionat, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o declaraţie prin care le cere ambelor părţi să implementeze armistiţiul umanitar şi după ziua de luni.

Cabinetul de securitate al lui Netanyahu s-a întâlnit la primele ore ale zilei de luni pentru a discuta despre propunerile de încetare a focului, dar şi despre o posibilă escaladare a ofensivei din Gaza, despre care Israelul susţine că este necesară pentru o opri atacurile cu rachetă ale Hamas şi pentru a distruge reţeaua de tunele a acesteia.

Atacurile israeliene aeriene, maritime şi terestre au ucis cel puţin 1.030 de palestinieni, în special civili, dintre care numeroşi copii, potrivit autorităţilor din Gaza. Israelul susţine că 43 dintre soldaţii săi au murit, dar şi trei civili ucişi de tiruri de rachetă şi de mortieră dinspre Fâşia Gaza.