Armistiţiu între armata ucraineană şi rebelii proruşi pe durata Sărbătorilor Pascale

Guvernul ucrainean și rebelii proruși au convenit un armistițiu pe durata Sărbătorilor Pascale în urma tratativelor mediate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), încetarea focului urmând să intre în vigoare vineri la ora 21:00 GMT, transmite AFP.

RomaniaTV.net
29 apr. 2016, 18:02
Armistiţiu între armata ucraineană şi rebelii proruşi pe durata Sărbătorilor Pascale

‘S-a convenit ca tuturor responsabililor pe teren să li se dea ordinul de a respecta în mod strict încetarea focului’, au afirmat cele două părți într-un comunicat comun postat pe Facebook de purtătoarea de cuvânt ucraineană Darka Olifer.

Și separatiștii proruși au menționat pe website-ul lor că OSCE s-a angajat să supravegheze respectarea armistițiului, care ar trebui să dureze cel puțin până pe data de 8 mai, scrie Agerpres.

Dar pe același website se menționează că după negocierile de pace purtate la Minsk în februarie 2015 au fost convenite cel puțin șapte armistiții, însă toate au fost încălcate. De fiecare dată ambele părți s-au acuzat reciproc de nerespectarea încetării focului.

De fapt, oficial este încă în vigoare armistițiul stabili cu prilejul tratativelor de la Minsk, iar acordul anunțat acum ar trebui să fie doar o consolidare a aplicării acestuia.

OSCE a avertizat miercuri asupra intensificării luptelor, iar ulterior ministrul ucrainean de externe, Vadim Pristaiko, a cerut organizarea unei noi reuniuni ministeriale în formatul Normandia (Germania, Franța, Rusia și Ucraina) pentru a impulsiona implementarea acordurilor de la Minsk. El a acuzat totodată Rusia că ‘a desfășurat în Donbas (estul separatist prorus) o forță mixtă de 34.000 de persoane, alcătuită din trupe ruse regulate și militanți locali și străini’.

Citeşte şi Pregătiri de război: Se anunţă raiduri aeriene în următoarele ore