Armistiţiul din estul Ucrainei a expirat. Poroşenko anunţă STARE DE RĂZBOI: Îi vom ATACA

Preşedintele Ucrainei nu a dorit prelungirea armistiţiului în estul Ucrainei şi a declarat, luni seara, "stare de război". La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut prelungirea armistiţiului. Luptele au continuat însă.

01 iul. 2014, 06:06
Armistiţiul din estul Ucrainei a expirat. Poroşenko anunţă STARE DE RĂZBOI: Îi vom ATACA

Kievul va relua luptele în estul Ucrainei, după zece zile de armistiţiu. Anunţul a fost făcut de preşedintele Petro Poroşenko, acum câteva ore. Potrivit liderului de la Kiev, şansa de a rezolva situaţia pe cale paşnică a fost ratată din cauza acţiunilor separatiştilor proruşi, calificate de el drept criminale.

„Noi vom merge înainte şi ne vom elibera pământul. Neprelungirea armistiţiului este răspunsul nostru pentru terorişti, militanţi şi criminali, pentru toţi cei care îşi bat joc de oamenii simpli, care paralizează economia din regiune şi care blochează plata salariilor, pensiilor, burselor”, a mai spus Poroşenko, citat de publika.md.

Citeşte şi Gestul lui Putin care surprinde pe toată lumea: Face apel la prelungirea armistiţiului din Ucraina

Preşedintele Ucrainei afirmă că operaţiunea antiteroristă va fi desfăşurată pentru protejarea civililor. „Soldaţii ucraineni şi voluntarii îşi vor risca vieţi pentru a nu pune în pericol femeile, copiii şi bătrănii, pentru a-i proteja pe toţi cei care locuiesc în Donbass şi nu iau în mână arme ilegale. Aşa a fost dintotdeauna firea nobilă a armatei ucrainene.”

Armistiţiul nu se prelungeşte

În timpul armistiţiului din estul Ucrainei au murit 27 de soldaţi ucraineni, iar 69 au fost răniţi. ‘După ce am examinat situaţia, am decis, în calitate de comandant-şef al forţelor armate, să nu prelungesc armistiţiul unilateral’, a declarat Poroşenko într-un mesaj adresat naţiunii şi care a fost dat publicităţii de preşedinţia de la Kiev. ‘Îi vom ataca’ pe separatiştii proruşi, a mai afirmat şeful statului ucrainean, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au purtat din nou discuţii. Dar luptele au continuat și în cursul nopţii de luni spre marţi, în estul Ucrainei.

Citeşte şi Gestul lui Putin care surprinde pe toată lumea: Face apel la prelungirea armistiţiului din Ucraina

Cu o noapte înainte, un operator TV de la un post de televiziune din Rusia a fost împuşcat mortal, la Doneţk. Cameramanul filma un reportaj despre insurgenţi în apropierea unei unităţi militare ucrainene. Din cauza situaţiei periculoase din Ucraina, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi-a suspendat misiunea în această ţară. Anterior, opt observatori ai OSCE au fost ţinuţi ostatici de către separatişti, timp de o lună. „Această situaţie a fost un adevărat calvar pentru noi. A fost pentru prima oară în istoria OSCE când ne-am confruntat cu aşa ceva. Nu s-a mai întâmplat niciodată să fie o perioadă atât de lungă cineva în captivitate. Am fost extrem de îngrijoraţi”, a declarat secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier.

Cartierele rezidenţiale, bombardate de separatişti

Separatiştii din estul Ucrainei au început să bombardeze cartierele rezidenţiale. La Sloviansk, în urma tirurilor militanţilor proruşi, cel puţin opt civili au murit, luni.

Militanţii au atacat şi au ocupat o parte a unei baze antiaeriene din Doneţk. Soldaţii ucraineni din această regiune au aruncat în aer depozitele cu armament de la o bază militară, pentru ca acestea să nu ajungă în mâinile insurgenţilor.

Rusia acuză  SUA că au influenţat Kievul pentru a nu prelungi armistiţiul cu rebelii
     
Rusia a declarat marţi că decizia Kievului de a nu prelungi armistiţiul cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei nu ar fi putut fi luată fără o ‘influenţă din exterior’, făcând referire voalat la Statele Unite ale Americii, informează AFP şi Reuters.

Moscova le-a cerut partenerilor săi occidentali ‘să nu mai folosească Ucraina ca monedă de schimb în jocurile geopolitice’ în condiţiile în care consultările între şefii de stat rus, ucrainean, francez şi german nu au permis prelungirea acordului de încetare a focului în estul Ucrainei.’Există impresia că schimbarea poziţiei Kievului nu ar putut avea loc fără o influenţă din exterior, în pofida poziţiei principalelor state membre ale UE’, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, care a salutat eforturile Parisului şi cele ale Berlinului de menţinere a încetării focului.