Aroganţa Rusiei: Putin vrea defilare de 9 mai cu mercenarii capturaţi în Ucraina. Apelul lui Lavrov pentru NATO

Războiul din Ucraina, în a 66-a zi. Discuţiile de pace stagnează din nou. SUA susţine Kievul să continue lupta împotriva invasiei ruse.

30 apr. 2022, 09:00
Aroganţa Rusiei: Putin vrea defilare de 9 mai cu mercenarii capturaţi în Ucraina. Apelul lui Lavrov pentru NATO

Război în Ucraina. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut NATO şi SUA să înceteze să mai livreze arme Kievului, dacă „sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană”, relatează AFP.

Într-un interviu publicat sâmbătă de agenţia oficială chineză Xinhua, Lavrov a afirmat de asemenea că ofensiva rusă din Ucraina se desfăşoară „conform planurilor”.

„Un flux continuu de arme de toate tipurile a intrat în Ucraina prin Polonia şi prin alte ţări ale NATO”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

„Dacă SUA şi NATO sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană, atunci, înainte de orice, ele trebuie să se trezească şi să nu mai livreze arme şi muniţii regimului de la Kiev”, a adăugat el.

Aproximativ 40 de ţări s-au reunit marţi în Germania, în jurul SUA, pentru a coordona accelerarea livrărilor de echipamente militare solicitate de Kiev.

În contextul în care SUA şi Ucraina vorbesc despre o întârziere a ofensivei ruse în Donbas, a cărei cucerire totală a devenit prioritatea Moscovei, Lavrov a dat asigurări că ofensiva se derulează cum a fost prevăzută.

Război în Ucraina, ziua 66. Zelenski: „Rusia ne-a blocat şi porturile”. Apel către ucraineni şi Occident

„Operaţiunea militară specială care a început la 24 februarie se derulează în conformitate strictă cu planul. Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse, în ciuda obstrucţionării adversarilor noştri”, a spus el.

Război în Ucraina. UPDATE Cinci zile sub bombardament prin câmpuri minate: un locuitor din Mariupol şi câinele său au mers pe jos spre Zaporizhzhia. Împreună au mers timp de 5 zile şi ar fi putut muri din cauza bombardamentelor şi a vremii nefavorabile, dar au răzbătut împreună. Cine sunt ei?

Povestea câinelui şi a stăpânului său a fost spusă de voluntari: „Au mers pe riscul lor, pentru că atunci când au pornit la drum, nu ştiau deloc care este situaţia din regiune şi dacă vor putea parcurge o asemenea distanţă pe jos”.

Starea câinelui este acum stabilă: a fost hrănit, i s-au administrat medicamente pentru paraziţi şi i-au fost tratate labele. Bărbatul şi prietenul său credincios s-au întâlnit deja cu rudele lor.

 

UPDATE: Presa ucraineană raportează explozii în apropiere de Zaporizhzhya. Se presupune că din direcţia Vasylkiv. În Kherson sunt raportate, de asemenea, explozii.

Între timp, agenţia rusă RIA Novosti a relatat că „sunetele exploziilor de la graniţa ucraineană pot fi auzite până în centrul oraşului Belgorod”.

UPDATE: Ajutorul militar american pentru Ucraina, în valoare de 33 de miliarde de dolari, va fi livrat în următoarele cinci luni
„După cum a remarcat preşedintele Biden, dacă va fi aprobat rapid de Congres, acest pachet de ajutor poate fi pus în aplicare în următoarele cinci luni. Odată ce Congresul o va aproba, am putea foarte bine să o încadrăm în actualul an fiscal (care expiră la 30 septembrie)”, a declarat Pentagonul.

Război în Ucraina. UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, l-a calificat pe Putin drept imoral şi a vorbit despre crimele de război ale Rusiei în Ucraina.

Război în Ucraina: Rusia oferă civili la schimb cu prizonieri militari
„Este greu să te uiţi la ceea ce Putin şi trupele sale fac în Ucraina. Aşa că nu pot vorbi despre psihologia lui. Dar cred că putem vorbi cu toţii despre imoralitatea sa”, a declarat Kirby, potrivit CNN.

Război în Ucraina. UPDATE; Franţa şi Germania susţin Republica Moldova, în contextul „riscurilor destabilizării”
Franţa şi Germania sunt determinate să susţină Republica Moldova, în contextul „riscurilor destabilizării”, au anunţat vineri seară miniştrii de Externe francez şi german, Jean-Yves Le Drian şi Annalena Baerbock.

  • Rezumatul zilei
    Rusia defilează cu mercenarii străini capturaţi în Ucraina.
    Un conflict cu NATO ar putea declanşa un război nuclear, ceea ce ruşii nu îşi doresc, susţine  ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
    Statele Unite nu cred că există indicii cum că Rusia ar urma să folosească arme nucleare.
    Marea Britanie trimite experţi pentru a ajuta Ucraina să strângă dovezi şi să investigheze crimele de război săvârşite pe teritoriul său.
    Rusia loveşte întreaga linie a frontului din regiunea de est Doneţk cu rachete, artilerie, bombe cu mortar şi avioane pentru a preveni regruparea trupelor ucrainene.