Război în Ucraina: Rusia oferă civili la schimb cu prizonieri militari

Moscova a încercat să facă schimb de civili ucraineni pentru prizonieri militari ruşi, potrivit vicepremierului Ucrainei Irina Vereşciuk, un gest interzis de Convenţia de la Geneva, relatează BBC.

30 apr. 2022, 07:38
Război în Ucraina: Rusia oferă civili la schimb cu prizonieri militari

Război în Ucraina: Irina Vereşciuk a declarat pentru BBC că al său Cabinet, responsabil pentru negocierea schimburilor de prizonieri, a refuzat şi a cerut Rusiei să trimită înapoi civilii ucraineni pe care i-a capturat.

Sunt tot mai multe dovezi că Rusia a deportat cu forţa un număr mare de civili peste graniţă, de când a invadat ţara, în februarie.
Vereşciuk a spus că ei sunt folosiţi ca ostatici. „De aceea au capturat toţi aceşti ostatici – civili, femei, angajaţi ai consiliilor locale, pentru a încerca să îi folosească”, a afirmat ea.

Contraofensiva Ucrainei: Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Ce spune Penagonul despre ofensiva rusă din Donbas

„Ştim că sunt peste o mie de ostatici acolo – inclusiv aproape 500 de femei”, a declarat ea. „Ştim că sunt în închisori şi în centre de detenţie de pre-proces în Kursk, Breansk, Reazan, Rostov”.

Ea a afirmat că Rusia tergiversează returnarea civililor femei. „Scoatem femeile de acolo aproape cu cleştele”, a spus ea. „Acum refuzăm să facem un schimb dacă nu sunt femei pe listă. În acest fel încercăm să ne salvăm cumva femeile şi civilii”, a mai spus ea.

În cel mai recent schimb, au fost trimişi înapoi nouă civili cu răni grave, inclusiv amputaţii făcute în Rusia.

„Au fost oameni răniţi grav în acest schimb – membre amputate, sepsis şi alte răni grave”, a spus Vereşciuk.

„Au fost semne clare de tortură”, a afirmat ea, adăugând: „Poveştile pe care ni le-au spus sunt groaznice”.

Volodimir Zelenski a făcut anunţul imediat după miezul nopţii. Se aşteaptă reacţia Rusiei
Război în Ucraina: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, consideră că este risc mare ca discuţiile de pace cu Rusia să se încheie, din cauza atrocităţilor comise de soldaţii ruşi, transmite Interfax, potrivit Reuters. Zelenski a precizat, însă, că esteîn continuare dispus să se întâlnească cu Vladimir Putin.

Zelenski a declarat presei poloneze că este încă pregătit să vorbească cu Vladimir Putin, în ciuda atrocităţilor ruseşti de la Bucea, Mariupol şi din alte locuri, transmite BBC.

Zelenski a precizat că doreşte să se întâlnească cu preşedintele Putin deoarece „un singur om decide totul” în Rusia.

Război în Ucraina: 121.000 de copii „deportaţi forţat” în Rusia, spune comisarul ucrainean pentru drepturile omului

Trupele ruse au „deportat forţat” mai mult de 600.000 de ucraineni, inclusiv în jur de 121.000 de copii în Rusia, a spus Liudmila Denisova, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, scrie The Guardian.

Într-o declaraţie publicată pe Facebook, Denisova a afirmat că locuitorii oraşului Izium ocupat temporar din regiunea Harkov sunt mutaţi cu forţa în Rusia

Denisova a spus: „Nu este prima dată când trupele ruse au folosit astfel de tactici. După ce au adus oraşul într-o situaţie critică, inamicul oferă un coridor condiţionat către Rusia, aparent pentru a salva oameni, fără a le lăsa alternativă. În prezent, mass-media ruseşti relatează că au deportat 615.000 de persoane din Ucraina, inclusiv 121.000 de copii”.