ARPIM: Criza medicamentelor se va rezolva numai cu măsuri care să trateze fondul problemelor sistemului

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) reamintește că sunt necesare soluții pe termen lung și de fond pentru rezolvarea crizei medicamentelor, care să vizeze creșterea bugetului alocat acestora și modificarea mecanismului de calcul al taxei clawback.

06 dec. 2017, 16:57
ARPIM: Criza medicamentelor se va rezolva numai cu măsuri care să trateze fondul problemelor sistemului

„Decizia de a suspenda taxa clawback pentru o anumită categorie de medicamente, astfel încât pacienții să nu mai întâmpine dificultăți în a le găsi în farmacii, este o măsură care adresează simptomele, nu cauza problemei. Deși salutară pentru o categorie de pacienți, această măsură va transfera problemele de aprovizionare cu medicamente către alte categorii de pacienți. Devine clar că actualul mecanism de clawback și-a depășit limitele și acționează acum împotriva pacienților. (…) Credem că este o oportunitate majoră pentru autorități să aloce banii necesari și să modifice modelul taxei de clawback, astfel încât pacienții să nu se mai confrunte cu astfel de situații”, a declarat directorul Relații Externe al ARPIM Liviu Popescu, se arată într-un comunicat remis presei.

Potrivit acestuia, companiile membre ARPIM își arată disponibilitatea de a lucra alături de autorități pentru a găsi „de urgență” cele mai bune soluții pentru pacientul român și pentru a evita adâncirea crizei de medicamente cu care se confruntă sistemul de sănătate în acest moment.

Miercuri dimineață, premierul Tudose l-a convocat, la Palatul Victoria, pe ministrul Bodog pentru discuții cu privire la lipsa imunoglobulinei de pe piața din România. La întâlnire au fost convocați și șefii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Agenției Naționale a Medicamentului. De asemenea, la discuții au participat reprezentanți ai distribuitorilor de medicamente.

După întâlnire, medicul Alexis Cochino, imunolog pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, a declarat că Guvernul va propune săptămâna viitoare o ordonanță de urgență pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă.

„Săptămâna viitoare se va propune o ordonanță de urgență pentru suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piață. Cel mai rapid (…), chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce ar trebui să acopere necesarul pentru cel puțin o lună pe imunodeficiențe și urgențe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse 2.000 de flacoane de către același distribuitor”, a spus medicul, la finalul întâlnirii cu premierul.

Citeşte şi Scandalul tratamentelor pentru cancer. Un farmacist e judecat în Germania pentru diluarea medicamentelor