Medicamente care își pierd efectul din cauza caniculei. Agenția britanică pentru Reglementarea Medicamentelor și Produselor Medicale (MHRA) a emis un avertisment special pentru persoanele care suferă de afecțiuni cronice sau urmează tratamente specifice. „Medicamentele lăsate în căldură s-ar putea să nu mai funcționeze corect atunci când ai cea mai mare nevoie de ele. Unele medicamente pot crește sensibilitatea pielii la soare, pot provoca amețeli sau pot duce la deshidratare”, spune Alison Cave, ofițer-șef pentru siguranța medicamentelor în cadrul MHRA.
Se ştie că majoritatea medicamentelor trebuie păstrate sub 25 de grade Celsius. Expunerea lor la căldură excesivă poate duce la degradarea substanțelor active, făcându-le mai puțin eficiente sau chiar ineficiente. Astfel, acest lucru poate duce fie la o doză prea mică, care nu mai are efectul dorit, fie la o doză prea mare, care poate deveni periculoasă. De asemenea, umiditatea și lumina directă a soarelui pot altera structura chimică a unor medicamente sau dispozitive medicale precum plasturii hormonali, insulina sau auto-injectoarele cu adrenalină (EpiPen). Dacă un medicament își schimbă culoarea, mirosul, textura sau aspectul general, este foarte posibil să fi fost afectat de căldură și trebuie verificat de un farmacist, scrie CSID.
Citeşte şi: Cine sunt românii care nu vor plăti CASS de la 1 septembrie 2025 și cine depune formularul 212
Medicamentele cele mai afectate de caniculă sunt cele pentru tensiune arterială, cum ar fi inhibitorii ACE, beta-blocantele și blocanții canalelor de calciu. Diureticele, insulina, inhalatoarele, antidepresivele, antipsihoticele (precum olanzapina și quetiapina), metformina, plasturii hormonali, antibioticele lichide, medicamentele pentru acnee sau ADHD, dar și dispozitivele precum glucometrele sunt sensibile la căldură și pot suferi modificări care le compromit eficiența.
Citeşte şi: FACIAS: România a pierdut fondurile din PNRR pentru screeningul cancerului
Canicula poate accentua, de asemenea, și efectele secundare ale medicamentelor. De exemplu, diureticele contribuie la eliminarea lichidelor din organism, dar în același timp pot favoriza dezechilibre minerale și deshidratarea. Medicamentele pentru hipertensiune pot reduce capacitatea corpului de a face față căldurii sau pot diminua senzația de sete, iar antipsihoticele și stimulentele pot deregla temperatura corporală, crescând riscul de supraîncălzire.
MHRA recomandă păstrarea medicamentele într-un loc răcoros, ferit de lumină directă, precum şi un consult medical dacă observi modificări în aspectul sau eficiența tratamentului.