Arsurile de stomac nu-ţi dau pace? Modalităţi eficiente pentru a scăpa de arsurile gastrice

Arsurile gastroesofagiene (pirozis) inseamna, de fapt, refluxul acid, adica o parte din sucurile digestive, care se afla in mod normal in stomac, isi fac drum spre esofag.

31 aug. 2017, 10:15
Arsurile de stomac nu-ţi dau pace? Modalităţi eficiente pentru a scăpa de arsurile gastrice

Acidul din stomac provoaca arsuri atat de puternice si dureroase, incat uneori oamenii cred ca au facut infarct, scrie secretele.com.

Arsurile sunt asociate adesea si cu alte simptome: un gust acid in gura, agravarea durerii la aplecarea in fata sau la culcatul pe spate, greata, gaze intestinale, senzatie de arsura la inghiti, tuse in timpul noptii.

Citeşte şi Dureri abdominale persistente? Iată ce boli anunţă!

Mancatul peste masura este cea mai obisnuita cauza a arsurilor.

Puteti apela la antiacide, precum ranitidina, cimetidina sau alte preparate alopate, care ajuta digestia, dar acestea doar mascheaza simptomele.

Consumati, in schimb, o lingurita de otet de mere, diluata intr-un pahar cu apa, cu inghitiuri mici, inainte de masa, este un remediu foarte eficient, sunt de parere specialistii in medicina traditionala.

Puneti in aplicare cateva sfaturi pentru a va calma arsurile, prin inlaturarea cauzelor:

1. Schimbati-va stilul de viata si nu intreceti masura atunci cand mancati. Consumati alimente naturale, luati viata mai usor, pentru ca stresul poate cauza o crestere a productiei de acid din stomac.

2. Eliminati carnurile grase, prajelile si produsele lactate din dieta, care raman mai multa vreme in stomac si favorizeaza producerea de acid in exces. Unele persoane cred ca laptele ajuta in cazul arsurilor, dar, de fapt, stimuleaza secretia acida a stomacului, prin continutul de proteine, grasimi si calciu.

3. Nu dati vina pe condimente, mai ales pe cele naturale. Sunt persoane care pot manca alimente condimentate (mai ales iuti) si nu sunt afectate de pirozis.

4. Consumati portocale si lamai, lasati stomacul sa hotarasca daca le accepta. Dupa cum se stie, citricele sunt acide in mediul extern si devin alcaline in interiorul organismului.

5. Lasati la o parte bomboanele si ciocolata, mai ales pe cele care contin menta. Menta actioneaza ca un relaxant asupra sfincterului esofagian inferior, aceasta micuta „valva” care tine acidul in stomac si adesea va impiedica sa mancati peste masura. Berea, bauturile alcoolice si rosiile au acelasi efect. Aceasta relaxare este remarcata mai ales de femeile gravide, nu numai ca bebelusul creste presiunea in abdomen, dar sfincterul esofagian este relaxat si de hormonii care apar in sarcina.

6. Renuntati la cofeina si la bauturile care o contin – cafea, ceai, coca-cola, energizante.

7. Lasati bauturile calde sa se raceasca, consumati-le caldute. Nu consumati bauturi foarte reci.

Citeşte şi Florile de salcâm combat arsurile gastrice

8. Evitati bauturile carbogazoase, toate acele mici bule au drept efect relaxarea sfincterului. Beti apa, dar nu in timpul mesei, cu cel putin 30 minute inainte si la cel putin o ora dupa, pentru a nu perturba producerea de acid care favorizeaza digestia.

9. Respirati aer curat, renuntati la fumat si evitati sa stati in preajma celor care fumeaza.

10. Stomacul poate fi comparat cu un tub de pasta de dinti, daca apasati pe mijlocul acestuia, o parte din continut va iesi pe capatul care este deschis. Un sul de grasime in jurul tubului digestiv va apasa pe stomac, intocmai cum apasam pe tubul de pasta de dinti. Dar nu va iesi decat acid. Lasati cureaua mai relaxata, inlocuiti-o cu bretele. Este bine ca doamnele sa evite imbracamintea si lenjeria prea stramte.

11. Pentru a ridica ceva, indoiti genunchii, nu va aplecati, pentru a nu comprima stomacul. Aceasta manevra este recomandata si daca aveti probleme cu coloana.

12. Daca aveti arsuri gastroesofagiene si luati medicamente, consultati-va cu medicul. Mergeti la medic daca aveti si alte simptome in afara de arsuri: scaune cu sange sau de culoare neagra, voma cu sange sau asemanatoare zatului de cafea, ameteala, durere in piept asociata cu ingreunarea respiratiei sau care radiaza in umar, gat, maxilar sau brat (acestea pot indica un infarct).

13. „Putin si des” trebuie sa fie regula. Nu beti apa sau alte lichide in timpul mesei, asa cum am mai spus. Mancati cu cel putin trei ore inainte de culcare.

14. Nu va intindeti la orizontala, gravitatia nu va ajuta in acest caz.

15. Inclinati patul si ridicati-i capul folosind fie o caramida, fie o pana de lemn, dar nu va asteptati ca un vraf de perne sa aiba efect de calmare a arsurilor, pentru ca acestea doar va pot indoi de la mijloc.