Artefacte arheologice, susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural egiptean, descoperite în bagajele a doi libanezi pe Aeroportul Otopeni

Doi cetăţeni libanezi, care au încercat să introducă în ţară 80 de piese care fac parte din categoria artefactelor arheologice, au fost depistaţi de poliţişti de frontieră din cadrul Aeroportului Henri Coandă - Otopeni, la sosirea în ţară cu o cursă din direcţia Cairo. Din primele informaţii, în urma unei prime expertize, mare parte din obiecte sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt.

15 iul. 2022, 10:40
Artefacte arheologice, susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural egiptean, descoperite în bagajele a doi libanezi pe Aeroportul Otopeni

Artefacte arheologice, susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural din Egipt, au fost descoperite în bagajele a doi libanezi pe Aeroportul Otopeni.

„În cauză, se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal”, a anunţă Poliţia de Frontieră.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, cei doi cetăţeni libanezi au ajuns pe Aeroportul Otopeni în data de 20 aprilie. Cei doi au venit din Cairo, Egipt.

„Cu ocazia efectuării formalităţilor de frontieră, în urma unei analize de risc, poliţiştii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni, au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra bagajelor celor în cauză.

Citeşte şi: Anchetă în Egipt. Turistele din România şi Austria au fost ucise de acelaşi rechin. S-a aflat de ce au fost atacate

Cu această ocazie au fost descoperite 80 de piese susceptibile de a face parte din categoria artefactelor arheologice.

Obiectele – monede, statui, bijuterii  din epoca romană – au fost trimise  specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, iar recent aceştia au comunicat rezultatul preliminar al expertizei, conform căruia o mare parte din piesele expertizate sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt, monedele datând din perioada romană, fiind emisiuni ale monetăriei din Alexandria. Din punct de vedere arheologic, specialiştii apreciază în urma analizei preliminare, faptul că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană şi necesită, în continuare, expertize specializate şi analize specifice”, a anunţat Poliţia de Frontieră.

Citeşte şi: Peste 240.000 tone de grâu românesc merg direct la export. Egiptul a făcut o achiziţie record

Cazul a fost preluat de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea şi se fac cercetări pentru infracţiuni de introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal.


loading...
Partenerii noștri