Peste 240.000 tone de grâu românesc merg direct la export. Egiptul a făcut o achiziţie record

Este stare de calamitate în agricultură, iar fermierii cer disperați ajutorul. Cele mai afectate zone sunt Iași și Vrancea. Autoritățile organizează comisii de constatare a pagubelor. Între timp, 240.000 de tone din grâul care se recoltează în acest zile vor pleca direct la export, în Egipt.

01 iul. 2022, 15:21
Peste 240.000 tone de grâu românesc merg direct la export. Egiptul a făcut o achiziţie record

Egipul a achiziționat o cantitate record de cereale – 815.000 de tone de grâu, iar în cadrul licitației care a avut loc miercuri, grâul românesc a fost ofertat la cel mai mic preț, scrie agrointel.ro. 240.000 de tone de grâu vor pleca spre Egipt doar din România, informează agenția de știri Bloomberg.

Esea mai mare cantitate cumpărată de Egipt în ultimii zece ani la o licitație. Decizia ar avea legătură cu războiul dintre Rusia şi Ucraina, care a afectat grav piaţa mondială a cerealelor.

Citeşte şi: Criză alimentară în România. Ministrul Agriculturii: „Chiar și în cel mai secetos an, fermierii au reușit să asigure necesarul de grâu”

Cea mai mare cantitate achiziţionată de egipteni provine din Franţa, 350.000 de tone de grâu. România s-a aflat pe locul al doilea, cu o cantitate de 240.000 de tone de grâu. Rusia, care înainte de război era una dintre sursele principale de aprovizionare pentru Egipt, a vândut doar 75.000 de tone de grâu. Alte 50.000 de tone de grâu vor fi luate din Bulgaria.

Citeşte şi: Ministrul Proiectelor Europene vrea ca România să umple golul lăsat de Ucraina, pe piaţa grâului. „Se anunţă perspectiva unei crize, dar avem un potenţial agricol uriaş”