Artist torturat şi bătut până la moarte în arestul poliţiei. Cazul care a revoltat pe toată lumea VIDEO

Artistul rwandez Kiziho Mihigo a murit luni, în arestul poliţiei din Kigali, la doar 38 de ani. Varianta oficială este că el ar fi încercat să se sinucidă folosind cearşafurile pe post de ştreang, însă oponenţii politici ai guvernului rwandez susţin că el a fost torturat şi ucis în bătaie.

18 feb. 2020, 20:52
Artist torturat şi bătut până la moarte în arestul poliţiei. Cazul care a revoltat pe toată lumea VIDEO

Kiziho Mihigo a fost un critic acerb al preşedintelui Rwandei, Paul Kagame. El fusese arestat cu trei zile în urmă, fiind prins în timp ce încerca să treacă ilegal frontiera în Burundi, iar poliţia nu a oferit nicio informaţie despre el până la anunţul decesului.

Kiziho Mihigo era un cunoscut cântăreţ de muzică gospel, compozitor şi prezentator de televiziune. De asemenea, el a fost supravieţuitor al genocidului din anii ’90, iar în ultima vreme s-a făcut remarcat prin activitatea lui de activist pentru pace şi reconciliere. În 1994, la vârsta de 13 ani, el a rămas orfan, în urma genocidului îndreptat împotriva minorităţii toutsi. În 2001 a participat la compunerea imnului Rwandei, iar apoi a obţinut o bursă de studii la Conservatorul din Paris, cu ajutorul financiar al preşedintelui Kagame. În timpul şederii în Europa a intrat în legătură cu mai multe organizaţii pentru pace.

În februarie 2015, Kiziho Mihigo a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru conspiraţie împotriva guvernului preşedintelui Paul Kagame, dar a fost graţiat prin decret prezidenţial, în 15 septembrie 2018.

Kiziho Mihigo era creştin catolic şi mare admirator al lui Mozart, Bach şi Handel.

Moartea sa a şocat opinia publică rwandeză, care vorbeşte despre o crimă a regimului de la Kigali.