Artistul de care Nicolae Ceaușescu a fost apropiat: „I se permitea orice. Era omul lui de casă”

Artistul de care Nicolae Ceaușescu a fost apropiat, l-a iubit foarte mult și l-a vrut mereu aproape de el a fost Gică Petrescu. Acesta era invitat inclusiv la revelioanele organizate de fostul președinte și nu lipsea nici de la zilele de naștere ale dictatorului.

03 apr. 2023, 20:38

Artistul de care Nicolae Ceaușescu a fost apropiat. Gică Petrescu avea permisiunea de a cânta orice dorea, spre deosebire de ceilalți artiști foarte constrânși de regim sau chiar pedepsiți. Mai mult, el era unul dintre puținii cântăreți care au ajuns să stea în fața lui Nicolae Ceaușescu.

Artistul de care Nicolae Ceaușescu a fost apropiat

Lui Gică i se permitea să cânte orice. Era, într-un fel, omul de casă al lui Ceauşescu. De fapt, nu erau foarte mulţi interpreţi care ajungeau să-i cânte lui Ceauşescu. Iar Gică îi plăcea pentru că nu făcea excese, cânta fără vulgarităţi”, a spus muzicologul Viorel Cosma pentru „Dilema Veche“.

Elena Merișoreanu povestea că celebrul artist era unul dintre singurii care își permiteau să fie deosebit de sincer cu dictatorul. La un moment dat, la unul dintre revelioanele la care a fost invitat și Gică Petrescu, personalul a uitat să-i servească pe artiști.

Imediat după ora 12.00 noaptea, Gică s-a dus la Ceauşescu având în mână un pahar de şampanie gol. Am înlemnit toţi când l-am văzut. Dictatorul l-a întrebat de ce vine să dea noroc cu paharul gol, iar Gică i-a spus că în camera în care eram noi nu era nici măcar o sticlă cu apă, darămite cu şampanie. Imediat, pe masă au fost aduse tot felul de mâncăruri şi de băuturi“, povestea Elena Merişoreanu.

Citește și: FOTO: Cea mai exotică mașină de la Dacia, creată la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Doar două modele mai arată scoase ca din țiplă

Nicolae Ceaușescu a dat Bac-ul la 47 de ani

Arhivele Naționale ale României au publicat recent diploma de bacalaureat și probele susținute la acest examen de Nicolae Ceaușescu. Fostul dictator comunist a dat examenul de bacalaureat la vârsta de 47 de ani, la 8 luni după ce a preluat puterea politică în România.

Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc.

Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București”, se arată pe pagina de Facebook la Arhivelor Nationale ale Romaniei.