Artur Mas, fostul şef al Executivului din Catalonia, condamnat să nu mai fie ales în funcţii publice elective timp de la 2 ani

Fostul lider al executivului regiunii spaniole Catalonia în perioada 2010-2016, Artur Mas, a fost condamnat luni la doi ani de interdicție pentru exercitarea de funcții publice elective, pentru că a organizat, în noiembrie 2014, un referendum cu privire la independență, interzis de justiție.

13 mart. 2017, 14:11
Artur Mas, fostul şef al Executivului din Catalonia, condamnat să nu mai fie ales în funcţii publice elective timp de la 2 ani

Curtea de Apel a Cataloniei l-a declarat pe Artur Mas, 61 de ani, vinovat de ‘nesupunere’, pentru că a ignorat hotărârile Curții Constituționale spaniole, care a estimat că el nu poate organiza acest plebiscit. Ea l-a condamnat de asemenea la o amendă de 36.500 de euro.

Totodată, Curtea de Apel a condamnat două foste colaboratoare ale lui Mas, Joana Ortega și Irene Rigau, la pedepse de ineligibilitate de 21 de luni, respectiv 18 luni.

Tabăra secesionistă a făcut din acest proces o tribună, aducând circa 40.000 de simpatizanți în fața sediului Curții, la deschiderea procesului, în 6 februarie, pentru a apăra ‘democrația’ și dreptul de a se pronunța cu privire la viitorul acestei regiuni, ce reprezintă aproape 20% din PIB-ul Spaniei și are o populație de circa 7,5 milioane de locuitori, dintre care o parte doresc secesiunea.

Partidul secesionist ERC a reacționat la câteva minute după enunțarea sentinței, luni, la Barcelona, denunțând un verdict ‘nedemn și antidemocratic’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Funcţionarii publici condamnaţi la închisoare vor fi daţi afară doar în cazul pedepselor cu executare – Proiect de lege

Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat la 4 noiembrie 2014 acest plebiscit, considerat ilegal de guvernul conservator de la Madrid al lui Mariano Rajoy, deoarece se referea asupra unui subiect — unitatea Spaniei — care trebuie să fie dezbătut de toți spaniolii.

Trecând peste această interdicție, executivul catalan a recrutat la acea dată voluntari pentru organizarea scrutinului, a recheziționat licee și colegii, și a pus la dispoziție 7.000 de laptopuri pentru transmisiunea și numărarea rezultatelor.

Circa 2,3 milioane de persoane dintre cei aproape 6 milioane de potențiali alegători au participat atunci la acel referendum, iar 80% dintre ei au votat pentru independență.