Aşa previi atacul cerebral

Problemă de sănătate cu implicaţii grave, accidentul vascular cerebral nu este numai o complicație specifică bătrânilor, din ce în ce mai mulţi tineri căzându-i victime. Nu uita că atacul cerebral este o urgenţă medicală, care trebuie tratată ca atare!

RomaniaTV.net
25 aug. 2016, 10:11
Aşa previi atacul cerebral

Accidentul sau atacul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când irigarea cu sânge a unei părţi a creierului este întreruptă pe neaşteptate. Câteva minute de privare de oxigen pot avea efecte grave asupra creierului, precum paralizia parţială sau totală a corpului, dificultăţi de mers şi de efectuare a unor activităţi cotidiene sau pierderea capacităţii de a vorbi.

Cel mai des întâlnit este accidentul vascular ischemic, favorizat de depunerile de grăsime de pe artere şi care apare când circulaţia sângelui este obstruată din cauza unui cheag de sânge.

Accidentul hemoragic se manifestă prin dilatarea şi ruperea unor artere (anevrism) din creier. Din fericire, îţi poţi reduce riscul de a suferi un AVC mergând regulat la medic, renunţând la unele vicii şi adoptând unele obiceiuri sănătoase.

1) Ţine tensiunea arterială sub control!

Hipertensivii prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu persoanele care au valori normale ale tensiunii arteriale. Hipertensiunea poate suprasolicita pereţii arterelor, afectându-le rezistenţa. De aceea, nu neglija tratamentul dacă ai probleme cu tensiunea, valorile normale ale acesteia fiind 120/80 mmHg.  

2) Renunţă la ţigări!

Prin renunţarea la fumat, se diminuează considerabil probabilitatea de a suferi un AVC chiar în cursul primului an, iar după doi ani, riscul se reduce cu 50 la sută. Iar dacă acest argument nu te-a convins, află că, după cinci ani de la renunţarea la ţigări, riscurile de a face un atac cerebral sunt identice cu cele ale unei persoane care nu a fumat niciodată.

Gravitatea atacului creşte proporţional cu numărul de ţigări fumate pe zi. De asemenea, şi fumătorul pasiv este expus bolii.

Citeşte şi  Cum salvezi viaţa unei persoane care tocmai a suferit un atac cerebral

3) Atenţie la colesterol şi la glicemie!

Hipercolesterolemia este un factor favorizant al accidentelor cerebrale, pentru că duce la apariţia aterosclerozei (îngroşarea pereţilor arterelor). Plăcile de aterom pot antrena formarea unui cheag de sânge care astupă sau îngustează vasele.

Menţine sub 180 mg/dl valorile colesterolului total şi sub 70 mg/dl pe cele ale colesterolului LDL. De asemenea, ţine sub control glicemia, pentru că diabetul este un factor de risc pentru atacul vascular. Valoarea normală a glicemiei pe nemâncate este considerată cea sub 100 mg %.

4) Fă mişcare!

Persoanele sedentare îşi dublează probabilitatea de a suferi un accident cerebral. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că 30 de minute de mişcare zilnică pot preveni atât atacul vascular cerebral, cât şi infarctul. În plus, activitatea fizică, chiar şi cea moderată, practicată zilnic, te ajută să îţi menţii sănătatea cardiovasculară de-a lungul întregii vieţi. Dacă nu îţi place sportul, alege plimbările în aer liber. O oră pe zi este suficientă.  

5) Menţine-ţi greutatea normală!

Surplusul de kilograme atrage după sine o serie de riscuri deosebit de grave, inclusiv de accident vascular. Aşadar, dacă eşti supraponderal sau obez alege cea mai potrivită metodă de slăbire cu ajutorul unui medic, mai ales dacă suferi de unele boli.

Alege o dietă hiposodică, cu grăsimi nesaturate şi bogată în legume şi în fructe.

Descoperă ce fructe reduc riscul de atac cerebral AICI