Aşa previi atacul cerebral

Problemă de sănătate cu implicaţii grave, accidentul vascular cerebral nu este numai o complicație specifică bătrânilor, din ce în ce mai mulţi tineri căzându-i victime. Nu uita că atacul cerebral este o urgenţă medicală, care trebuie tratată ca atare!
Romania TV
25 aug. 2016, 10:11
Aşa previi atacul cerebral

Accidentul sau atacul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când irigarea cu sânge a unei părţi a creierului este întreruptă pe neaşteptate. Câteva minute de privare de oxigen pot avea efecte grave asupra creierului, precum paralizia parţială sau totală a corpului, dificultăţi de mers şi de efectuare a unor activităţi cotidiene sau pierderea capacităţii de a vorbi.

Cel mai des întâlnit este accidentul vascular ischemic, favorizat de depunerile de grăsime de pe artere şi care apare când circulaţia sângelui este obstruată din cauza unui cheag de sânge.

Accidentul hemoragic se manifestă prin dilatarea şi ruperea unor artere (anevrism) din creier. Din fericire, îţi poţi reduce riscul de a suferi un AVC mergând regulat la medic, renunţând la unele vicii şi adoptând unele obiceiuri sănătoase.

1) Ţine tensiunea arterială sub control!

Hipertensivii prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu persoanele care au valori normale ale tensiunii arteriale. Hipertensiunea poate suprasolicita pereţii arterelor, afectându-le rezistenţa. De aceea, nu neglija tratamentul dacă ai probleme cu tensiunea, valorile normale ale acesteia fiind 120/80 mmHg.  

2) Renunţă la ţigări!

Prin renunţarea la fumat, se diminuează considerabil probabilitatea de a suferi un AVC chiar în cursul primului an, iar după doi ani, riscul se reduce cu 50 la sută. Iar dacă acest argument nu te-a convins, află că, după cinci ani de la renunţarea la ţigări, riscurile de a face un atac cerebral sunt identice cu cele ale unei persoane care nu a fumat niciodată.

Gravitatea atacului creşte proporţional cu numărul de ţigări fumate pe zi. De asemenea, şi fumătorul pasiv este expus bolii.

Citeşte şi  Cum salvezi viaţa unei persoane care tocmai a suferit un atac cerebral

3) Atenţie la colesterol şi la glicemie!

Hipercolesterolemia este un factor favorizant al accidentelor cerebrale, pentru că duce la apariţia aterosclerozei (îngroşarea pereţilor arterelor). Plăcile de aterom pot antrena formarea unui cheag de sânge care astupă sau îngustează vasele.

Menţine sub 180 mg/dl valorile colesterolului total şi sub 70 mg/dl pe cele ale colesterolului LDL. De asemenea, ţine sub control glicemia, pentru că diabetul este un factor de risc pentru atacul vascular. Valoarea normală a glicemiei pe nemâncate este considerată cea sub 100 mg %.

4) Fă mişcare!

Persoanele sedentare îşi dublează probabilitatea de a suferi un accident cerebral. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că 30 de minute de mişcare zilnică pot preveni atât atacul vascular cerebral, cât şi infarctul. În plus, activitatea fizică, chiar şi cea moderată, practicată zilnic, te ajută să îţi menţii sănătatea cardiovasculară de-a lungul întregii vieţi. Dacă nu îţi place sportul, alege plimbările în aer liber. O oră pe zi este suficientă.  

5) Menţine-ţi greutatea normală!

Surplusul de kilograme atrage după sine o serie de riscuri deosebit de grave, inclusiv de accident vascular. Aşadar, dacă eşti supraponderal sau obez alege cea mai potrivită metodă de slăbire cu ajutorul unui medic, mai ales dacă suferi de unele boli.

Alege o dietă hiposodică, cu grăsimi nesaturate şi bogată în legume şi în fructe.

Descoperă ce fructe reduc riscul de atac cerebral AICI

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 13.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan