Asasinarea fratelui lui Kim Jong-un: vietnameza suspectată că l-a otrăvit a fost eliberată din detenţie

O vietnameză acuzată de asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Jong-Nam a fost eliberată vineri. 

03 mai 2019, 09:22
Asasinarea fratelui lui Kim Jong-un: vietnameza suspectată că l-a otrăvit a fost eliberată din detenţie

Doan Thi Huong, în vârstă de 30 de ani, a fost acuzată alături de o femeie din Indonezia că l-a otrăvit pe Kim Jong Nam aruncându-i în faţă o substanţă chimică toxică la aeroportul din Kuala Lumpur în februarie 2017. Procurorii din Malaezia au renunţat la acuzaţiile împotriva ei în aprilie după ce ea a pledat vinovată privind un alt cap de acuzare, acela de a răni o altă persoană.

Cu câteva săptămâni înainte Siti Aisyah – cealaltă persoană care a fost acuzată în acest caz – a fost eliberată după ce acuzaţiile împotriva sa au fost retrase de asemenea.

Oficialii sud-coreeni şi americani au informat că regimul nord-coreean a ordonat asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg şi un critic vocal al liderului Kim Jong-un. Phenianul neagă acuzaţiile.

Avocaţii celor două femei au susţinut că ele au fost doar nişte pioni într-un asasinat orchestrat de serviciile secrete nord-coreene. Femeile au declarat că au crezut că fac parte dintr-o farsă organizată de o televiziune şi că nu ştiau că l-au otrăvit pe Kim Jong Nam. Alţi patru bărbaţi nord-coreeni au fost puşi sub acuzare, însă ei au plecat din Malaezia la câteva ore după crimă şi sunt în continuare căutaţi.

“Asasinii nu au fost aduşi în faţa justiţiei”, a declarat avocatul femeii, Hisyam Teh Pok Teik, adăugând că atât el cât şi echipa legală a ceilalalte femei au argumentat că adevăraţii vinovaţi sunt agenţii nord-coreeni.

Aisyah şi Huong au fost puse sub acuzare în octombrie 2017 şi ar fi urmat să fie executate  dacă ar fi fost găsite vinovate.

Asasinarea a declanşat un conflict între Coreea de Nord şi Malaezia, unul dintre puţinii aliaţi ai regimului de la Phenian, care a dus la expulzarea ambasadorilor ambelor ţări. Relaţiile s-au îmbunătăţit ulterior iar Malaezia a informat că plănuieşte să îşi redeschidă ambasada la Phenain, care a fost închisă la scurt timp după crimă.