Asasinii jurnalistei Daphne Caruana Galizia au fost identificaţi

Poliţia malteză suspectează un grup de cel puţin trei cetăţeni maltezi de plănuirea uciderii compatrioatei lor Daphne Caruana Galizia, o jurmalistă de investigaţie asasinată în urmă cu 13 luni, dezvăluie publicaţia Sunday Times of Malta, citată de Reuters.

RomaniaTV.net
18 nov. 2018, 14:09

Ziarul nu dezvăluie identitatea suspecţilor, dar citează mai mulţi oficiali din cadrul poliţiei care afirmă că ancheta se află într-un „stadiu foarte avansat”, în pofida faptului că anchetatorii ignoră în continuare motivaţiile comanditarilor.

Poliţia nu a făcut imediat comentarii cu privire la aceste dezvăluiri.

Trei bărbaţi suspectaţi că au comis crima au fost inculpaţi în decembrie 2017. Ei au pledat nevinovat.

Probe iniţiale arată că cei trei au plasat o bombă în maşina lui Caruana Galizia, pe care au detonat-o prin trimiterea unui SMS.

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la vârsta de 53 de ani, în octombrie 2017, în explozia maşinii sale, în timp ce circula în apropiere de satul Bidnija, în nordul Maltei, o crimă care a copleşti Europa şi a ridicat întrebări cu privire la statul de drept în Malta.

Ea scria un blog extrem de popular, în care dezvăluia cazuri de corupţie implicând lideri politici de pe această insulă mediteraneeană, inclusiv pe premierul Joseph Muscat.

În contextul în care motivaţiile rămân necunoscute, Sunday Times of Malta scrie că anchetatorii cred că comanditarii aveau motivaţii diferite şi că au format un grup pentru a-i contacta pe cei trei suspecţi inculpaţi.

Sursele citate de ziar nu precizează dacă cei trei comanditari sunt infractori, oameni de afaceri sau politicieni.

Anchetatori au declarat însă că se află în contact constant cu Europol în acest caz şi că aceste contacte s-au intensificat puternic în ultimele săptămâni, în contextul în care poliţia de apropie de dezlegarea cazului.

„Deţinem o mare cantitate de date care necesită să fie analizate, iar parteneri precum Europol au experienţa şi expertiza necesare prin care să ajute la facilitarea acestui proces”, a declarat o sursă pentru ziar.