Două bombardiere americane, antrenament în PREMIERĂ în România. Care este scopul misiunilor de interceptare

Două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au efectuat pentru prima oară antrenamente în spaţiul aerian al României. Exerciţiile militare au fost desfăşurate împreună cu aeronave ale Forţelor Aeriene Române, sub coordonarea Componentei Operaţionale Aeriene din Statul Major al Forţelor Aeriene şi al Forţelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE), a anunţat Ministerul Apărării.

RomaniaTV.net
29 mai 2020, 13:13

Antrenamentul a inclus misiuni de interceptare şi escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer şi F-16 Fighting Falcon aparţinând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi Bazei 86 Aeriană de la Borcea. Manevrele au avut ca scop demonstrarea capacităţii de dislocare rapidă a forţelor aliate şi partenere în sud-estul Europei.

„Participarea aeronavelor româneşti la acest tip de activităţi permite antrenarea personalului român în executarea unor astfel de misiuni şi contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune. Activităţile de instruire în comun cu partenerul american reprezintă un element-cheie în asigurarea interoperabilităţii şi a succesului în acţiunile militare comune, iar misiunile de acest fel contribuie la consolidarea măsurilor de reasigurare şi sporire a încrederii privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, se arată într-un comunicat al MApN, citat de Agerpres.

Statul acoperă 41,5% din salariile angajaţilor care s-au aflat în şomaj tehnic şi nu sunt concediaţi. Ce alte facilităţi se acordă

Pe 20 mai, forţele aeriene române au efectuat o misiune de poliţie aeriană de însoţire a patru aeronave ruseşti care au zburat deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al NATO.

Alertă la graniţa României. NATO a intervenit pentru a îndepărta bombardiere ruseşti. România a ridicat două MiG 21 LanceR