ASF reduce personalul și cheltuielile. Potrivit datelor economica.net, la finalul lunii martie 2025, Autoritatea avea 498 de salariați, față de 540, cât a avut constant în perioada 2019-2023.
Conform sursei citate, cheltuielile de personal au scăzut cu 12% în 2024, la 142,1 milioane lei, în principal din cauza restructurărilor și a eliminării primelor, după expirarea contractului colectiv de muncă în februarie.
Ca urmare, ASF a înregistrat anul trecut un excedent bugetar de 6,9 milioane lei, față de 0,3 milioane lei în 2023. Instituția a plătit 53,5 milioane lei către bugetul de stat, reprezentând 33% din veniturile pe nouă luni. Plățile la buget au provenit din încasările ASF a tarifelor și cotelor plătite de societățile supravegheate.
Citește și Polițele RCA s-ar putea ieftini. Decizie de ultima oră de la ASF
ASF este o instituție autonomă care supraveghează piețele de asigurări, pensii private și capital, finanțată din contribuțiile entităților reglementate.
Noul Consiliu ASF a fost numit pe data de 19 decembrie 2023 și era format din Alexandru Petrescu – Președinte, Gabriel-Ioan Avrămescu – Prim-Vicepreședinte, Maria-Gabriela Horga – Vicepreședinte, coordonator Sector Instrumente și Investiții Financiare, Sorin Cristinel Mititelu – Vicepreședinte, coordonator Sector Asigurări-Reasigurări, Ștefan Daniel Armeanu – Vicepreședinte, coordonator Sector Pensii Private, Aura Gabriela Socol – membru neexecutiv, Ovidiu-Răzvan Wlassopol – membru neexecutiv și Birtalan József – membru neexecutiv. Între timp, Gabriela Horga a renunțat la această poziție revenind în Parlament, iar Aura Socol a plecat în Consiliului Băncii Naționale a României.