ASF, sub lupa DNA. Procurorii verifică Ordonanţa Guvernului privind Autoritatea de Supraveghere Financiară

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie verifică modul în care a fost promovată şi adoptată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, joi, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, relatează Agerpres.

30 ian. 2014, 16:41
ASF, sub lupa DNA. Procurorii verifică Ordonanţa Guvernului privind Autoritatea de Supraveghere Financiară

Întrebată referitor la promovarea OUG privind ASF în 24 de ore, şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat: ‘Întrucât modul în care a fost promovată şi adoptată OUG respectivă face obiectul unor verificări în cadrul unui dosar penal, nu pot face mai multe precizări’.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, va face public memorandumul semnat cu Comisia Europeană, prin care s-a cerut imperativ ca board-ul ASF să aibă un număr redus de persoane.

‘A apărut o informaţie ieri (n.r. miercuri) în presă legat de o ordonanţă privind ASF-ul. Astăzi, domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea – n.r.) o să vă pună la dispoziţie memorandumul semnat cu Comisia Europeană, prin care ne-a fost cerut în mod imperativ ca board-ul ASF să aibă un număr redus de persoane şi ca toţi cei care fac parte din board să aibă o anumită pregătire profesională. Asta, pentru că ori nu s-a înţeles, ori nu s-a vrut să se înţeleagă de ce a fost redus numărul celor din board şi de ce s-au impus anumite condiţii de pregătire profesională la ASF’, a adăugat premierul, într-o conferinţă organizată de Departamentul pentru Energie.

Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declanşat un ‘război făţiş’ împotriva vicepreşedintelui ASF, Daniel Tudor, acesta din urmă demisionând din funcţie în anul 2013, ca urmare a adoptării cu influenţă politică a unei ordonanţe de urgenţă. Această concluzie reiese din referatul prin care procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Marian Mîrzac şi Ilie Carabulea.

Poziţia lui Marian Mîrzac în acest ‘război’ era susţinută şi de Laura Chiţoiu, soţia actualului ministru al Finanţelor, aceasta ocupând funcţia de director al Direcţiei Autorizări din cadrul ASF.

În referat, se arată că Mîrzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influenţă şi chiar ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, situaţie în care el ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurări Carpatica Asig SA, controlată de Ilie Carabulea.

Procurorii notează că Mîrzac şi-a folosit influenţa politică pentru a promova o ordonanţă de urgenţă în Guvern, care avea ca obiectiv introducerea în legea de organizare a ASF a unor incompatibilităţi, astfel încât să-l determine pe Daniel Tudor să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al ASF.

DNA susţine că Marian Mîrzac şi-a folosit influenţa politică pentru a retrage de la Senat un proiect de lege cu privire la ASF, pentru ca actul normativ să fie adoptat ca ordonanţă de urgenţă.

VEZI SI:

Victor Ponta: Reducerea board-ului ASF a fost solicitată expres de către Comisia Europeană