Asfaltul care se REPARĂ SINGUR: Un cercetător are soluţia pentru străzile lumii VIDEO

Erick Schanlangen, un profesor al Universităţii de Tehnologie Delft din Olanda, are soluţia pentru gropile din asfalt. El a inventat un nou material pentru pavarea străzilor, cu o proprietate unică, aceea de a  se repara singur atunci când este încălzit.

13 feb. 2013, 11:36
Asfaltul care se REPARĂ SINGUR: Un cercetător are soluţia pentru străzile lumii VIDEO

Pentru a demonstra descoperirea, inginerul a făcut o demonstraţie incredibilă. El a spart o bucată de asfalt, pe care a introdus-o apoi într-un cuptor cu microunde. În câteva minute, cele două bucăţi de asfalt s-au „lipit”, având aceeaşi duritate ca bucata iniţială, potrivit Ted.com.

Profesorul a declarat că această nouă descoperire din domeniul micromecanicii are foarte multe aplicaţii practice. El poate fi folosit pentru construirea multor alte produse, folosind aceeaşi tehnologie. Chiar mai mult, Erik Schalangen a reuşit să îşi pună în aplicare invenţia, asfaltând o stradă reală, pe drumul A58, din oraşul olandez Vilssinge. Rezultatele au fost uimitoare, materialul având o duritate sporită şi această capacitate de a se repara singur în cazul în care este deteriorat. Noul tip de asfalt este creat cu ajutorul unor minuscule fibre din lână şi oţel care atunci când sunt încălzite, cresc durabilitatea materialului.

Erick Schanlangen este de părere că în viitorul apropiat toate străzile din Olanda să fie asfaltate cu acest nou produs revoluţionar.

O situaţie diferită se întâmplă în Republica Moldova, unde muncitorii au găsit o metodă la fel de „revoluţionară”. Ei utilizează o tehnică de plombare a gropilor „la rece”. În mijlocul iernii, ei astupă gropile cu asfalt rece, după care îl presează cu picioarele timp de zece minute.