Asociaţia „Cuţu, Cuţu” propune tranchilizarea şi mutarea urşilor din Dâmboviţa într-o rezervaţie

Asociaţia pentru protecţia animalelor "Cuţu, Cuţu" a lansat, joi seara, un apel către Ministerul Mediului şi mass-media împotriva uciderii urşilor din Dâmboviţa, propunând tranchilizarea şi mutarea lor într-o rezervaţie, cum ar fi cea din Zărneşti.

RomaniaTV.net
20 sept. 2012, 20:40
Asociaţia „Cuţu, Cuţu” propune tranchilizarea şi mutarea urşilor din Dâmboviţa într-o rezervaţie

„Prezentul apel este adresat către Ministerul Mediului si Padurilor şi către mass-media pentru protejarea urşilor – după ultimele evenimente din zona Moroieni-Pietroşiţa, judeţul Dâmboviţa. Dorim ca urşii din această zonă să nu fie împuşcaţi. Ursul (urşii) care a atacat să fie tranchilizat şi mutat într-o rezervaţie (gen rezervaţia de urşi de la Zărneşti, care doreşte să-l preia„, se arată într-un comunicat al organizaţiei, remis agenţiei MEDIAFAX

Potrivit sursei citate, împuşcarea urşilor nu reprezintă soluţia cea mai bună, având în vedere următoarele considerente: „România este printre ultimele state din Europa care mai are urşi bruni în libertate (poate ultima); excepţie făcând ursul turbat, ceilalţi urşi nu s-au dovedit a fi bolnavi de turbare; ursul care a fost prins în capcană de către braconier era doar un animal torturat, care s-a apărat, şi nu un animal care a atacat; în ultimul caz, ursul nu era turbat”.

Asociaţia consideră că atitudinea cetăţenilor trebuie să fie una constructivă şi nu una distructivă, iar obligaţia Ministerului Mediului este aceea de a proteja mediul.

Dacă urşii s-au înmulţit prea mult în România şi dacă unele state sunt depopulate de urşi, în loc să-i împuşcăm propunem ca soluţie să-i vindem altor ţări pentru câteva mii de euro/ursul, în felul acesta populând alte state cu urşi liberi şi ajutând bugetul statului român. O altă soluţie pentru habitatele suprapopulate de urşi ar fi relocarea în habitate mai puţin aglomerate din ţară. Este de asemenea, foarte important ca ei să aibă la dispoziţie spaţiu suficient, specific nevoilor etologice (adeseori spaţiul lor este insuficient). Mai facem un apel către factorii de răspundere şi către cei de control pentru a fi hrănite mai bine animalele de pe fondul de vânătoare. Dacă nu au suficientă mâncare, urşii îşi părăsesc habitatul şi coboară în sate„, arată sursa citată.

Asociaţia spune că se aşteaptă ca odată cu schimbarea oamenilor politici, să se schimbe şi atitudinea oamenilor faţă de animale.

„Suntem indignaţi că în loc să se protejeze mediul, se distruge fondul cinegetic. Dorim ca Ministerul Mediului să se implice mai mult în comunicatele transmise mass-media către populaţie, pentru a nu se mai ajunge la situaţii în care oamenii înfricoşaţi prind urşii în laţ şi apelează la soluţii gen suliţe improvizate. Rugăm mass-media să nu mai dea ştiri panicarde despre ursul ucigaş, promovând frica iraţională faţă de animale”, conchide Asociaţia „Cuţu, Cuţu”.

Vânătorii au oprit, joi seară, căutarea ursului care a ucis un bărbat de 63 de ani, în zona satului Dealul Frumos, din comuna dâmboviţeană Pietroşiţa, operaţiunea urmând să fie reluată, vineri dimineaţă, la Moroieni.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băţ în vârful căruia era un cuţit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut şi s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

Accidentul a survenit morţii unui alt bărbat, de 71 de ani, care a fost atacat sâmbătă de urs. De asemenea, atunci a fost rănită de animal şi o femeie în vârstă de 55 de ani, rudă cu ministrul Mediului.