Asociaţia Cuţu-Cuţu va da în judecată Consiliul General al Municipiului Bucureşti

Asociaţia 'Cuţu, Cuţu' contestă proiectele de hotărâre privind câinii comunitari din Bucureşti, proiecte ce urmează să fie dezbătute în şedinţa de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi afirmă că va acţiona în judecată CGMB.

RomaniaTV.net
30 mai 2013, 16:52
Asociaţia Cuţu-Cuţu va da în judecată Consiliul General al Municipiului Bucureşti

„Practic, mâine primăria va supune la vot forma iniţială a proiectelor care conţin foarte multe nereguli şi care nu vor duce la dispariţia câinilor de pe stradă ci numai la cruzimi împotriva animalelor şi la cheltuirea unor sume extraordinar de mari din banii publici (un buget de 3,3 milioane euro cum ASPA nu a avut niciodată până acum)”, susţine asociaţia într-un comunicat, potrivit Agerpres.

„Prin prezenta acţiune nu dorim să punem în discuţie legalitatea şi oportunitatea acestor proiecte şi ne rezervăm dreptul ca, în situaţia când acestea vor fi adoptate, să formulăm o cerere de anulare separată (prezenta acţiune priveşte exclusiv nerespectarea formalităţii transparenţei administrative şi decizionale)”, se afirmă în comunicat.

Asociaţia „Cuţu-Cuţu” menţionează că a făcut demersuri şi pentru revocarea conducerii Asociaţiei pentru Supravegherea Animalelor (ASPA), prin depunerea la Registratura Capitalei a circa 2.500 de cereri cu număr de înregistrare şi probe cu înscrisuri ataşate, „pentru că această autoritate este cea care a realizat proiectele şi că s-a lăudat că mai are şi altele, cum ar fi amendarea cetăţenilor care hrănesc maidanezii cu suma de 5.000 lei”.

Aceeaşi asociaţie afirmă că a formulat o cerere de ordonanţă preşedenţială, pe care a adresat-o Tribunalului Bucureşti, solicitând să oblige CGMB să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, amendamentele şi propunerile organizaţiilor pentru protecţia animalelor şi ale cetăţenilor la proiectele de hotărâri de Consiliu privind câinii străzii, aşa cum au fost exprimate în perioada dezbaterii publice a lor.

Asociaţia Cuţu-Cuţu susţine că nu poate fi de acord cu proiectul de modificare a HCGMB nr. 243/2009, pentru că acesta obligă adoptatorii câinilor să plătească o sumă de 170 de lei, ceea ce limitează drastic adopţiile, şi aşa puţine. De asemenea, proiectele nu conţin reglementări în ceea ce priveşte aşa-zisa ‘agresivitate’ a câinilor, obligă la sterilizarea tuturor câinilor fără stăpân, adăposturile Pallady şi Mihăileşti sunt improprii sterilizării câinilor. Asociaţia se opune şi contractării de către ASPA a unor firme care să prindă, transporte şi sterilizeze câinii.

În şedinţa de vineri, consilierii municipali vor lua în discuţie mai multe proiecte privind câinii comunitari. Acestea vizează încheierea contractelor de prestări servicii: în vederea sterilizării câinilor fără deţinător în punctele de lucru ale Autorităţii pentru Supravegherea Animalelor; cu medicii veterinari în municipiul Bucureşti; în vederea capturării, transportării şi reteritorializării câinilor fără deţinător de pe raza municipiului Bucureşti.