Asociaţia „Dăruieşte Viaţă” va ridica un spital modular pentru pacienţii cu coronavirus. Termen de construcţie: 4 săptămâni

În perioada imediat următoare, asociaţia "Dăruieşte Viaţă" va ridica un spital modular dedicat pacienţilor confirmaţi cu coronavirus, cu o capacitate de 50 de paturi. Acesta va fi amplasat în curtea Spitalului Elias, în baza unui acord dat de conducerea instituţiei medicale, şi va fi gata în patru săptămâni.

RomaniaTV.net
02 apr. 2020, 10:17

Dotarea şi funcţionarea spitalului modular vor fi în sarcina Spitalului Elias şi a Ministerului Sănătăţii, informează asociaţia, printr-un comunicat de presă, preluat de agerpres.ro.

Felul în care au procedat şi alte ţări, precum China, Spania, Franţa, SUA, ne arată că ridicarea de spitale modulare poate să compenseze capacităţile reduse ale sistemului medical românesc, în condiţiile în care COVID-19 înseamnă multiplicare exponenţială şi nevoia de a trata mulţi pacienţi, în acelaşi timp, pe o perioadă lungă de timp. Soluţia pe care o propune ‘Dăruieşte Viaţă’ este construcţia unui spital modular, pentru care a dezvoltat deja planul, împreună cu partenerii Tesseract, IMSAT şi Linde„, se menţionează în comunicat.

Carmen Uscatu, una dintre cele două fondatoare ale asociaţiei „Dăruieşte Viaţa” subliniază faptul că ţara noastră ar trebui să profite de faptul că se află cu câteva săptămâni în urma celorlalte state grav afectate de epidemia de coronavirus.

România are avantajul de a fi cu câteva săptămâni în urma celorlalte state, însă nu va evita vârful epidemiei pe care-l vedem în Italia şi Spania. Atunci, mii de cazuri vor invada spitalele din România, deja supra-aglomerate şi incapabile să-şi protejeze pacienţii din cauza infecţiilor şi lipsei de aparatură medicală. Este esenţial ca acest timp să fie folosit pentru a acţiona în sensul în care au nevoie pacienţii şi medicii„, afirmă Carmen Uscatu, potrivit sursei citate.

Organizaţia a transmis o propunere în acest sens şi prim-ministrului Ludovic Orban, în speranţa că modelul va fi urmat şi în alte regiuni ale ţării, precum Moldova şi Transilvania. Asociaţia va pune la dispoziţia statului român atât proiectul realizat de specialişti, cât şi expertiza sa şi o parte din materiale.