Asociaţia Elevilor din Constanţa cere desfiinţarea examenului de Bacalaureat: „Este inutil. Nu testează adecvat competenţele reale ale elevilor”

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) vrea desființarea examenului de Bacalaureat pe motiv că nu verifică adevăratele competențe ale elevilor.

13 mart. 2024, 17:09
Asociaţia Elevilor din Constanţa cere desfiinţarea examenului de Bacalaureat: „Este inutil. Nu testează adecvat competenţele reale ale elevilor”

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere desfiinţarea examenului de Bacalaureat. Reprezentanții au criticat modul în care elevii sunt evaluați și spun că sistemul de învățământ trebuie regândit cu totul.

„Săptămâna trecută, în perioada 4-6 martie au avut loc simulările naţionale ale examenului de Bacalaureat. Elevii au fost dezamăgiţi de subiecte, spunând că sunt ineficiente, iar profesorii încearcă să înţeleagă noul mod de corectare digitală a examenelor. xamenul de Bacalaureat a ajuns o mare îngrijorare pentru toţi elevii. În timpul liceului, elevii sunt învăţaţi să tocească, nu să şi înţeleagă ce li se predă, iar după examen tot ce au memorat va fi uitat, acesta nefiind folositor pentru viitorul lor. Elevii ajung să înveţe doar ca să ia examenul şi să scape de o grijă, nu ca să îşi testeze cunoştinţele, deoarece acesta nu face asta”, au anunţat reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Citește și Salarii 2024. Ligia Deca anunţă plata profesorilor „în funcţie de performanţă”

Reprezentanții Asociației Elevilor îi acuză pe cei din Parlament că nu iau în serios acest examen.

„Din păcate, în România a crescut rata analfabeţilor funcţionali. 42% dintre elevii din ţară nu pot interpreta o informaţie şi nu pot avea propriile idei, din cauza faptului că au fost învăţaţi să tocească pentru a trece de un examen”, au mai precizat elevii constănţeni.

Bacalaureatul este inutil, susțin ferm aceștia. „Examenul de Bacalaureat este inutil, având în vedere că multe facultăţi au examen de admitere, iar cunoştinţele de bază ale elevului au fost deja testate înainte de admiterea la liceu. În plus, nu testează adecvat competenţele reale ale elevilor, iar aceştia rămân cu o înţelegere superficială a conceptelor importante.Solicităm crearea unei comisii de experţi care să regândească parcursul liceal, astfel încât cunoştinţele elevilor să fie cu adevărat testate, nu capacitatea de a memora! Solicităm eliminarea examenului de Bacalaureat, care nu verifică adevăratele competenţe ale elevilor!”, a anunţat AEC.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Lorena Drăguşin, spune că elevii sunt forţaţi să înveţe comentarii kilometrice ale operelor literare din anii 1800 pe care le uită după ce ies din sala de examen.

“Bacalaureatul este un examen din inerţie, nu ştim ce vrem cu el, ci doar ne-am obişnuit să îl dăm în fiecare an, fără vreun scop sau beneficiu. În plus, nici măcar nu îi cunoaştem baza legală, având în vedere faptul că nici Legea Educaţiei nr. 1/2011, nici Legea Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023 nu s-au aplicat cu privire la acesta. Pe lângă faptul că materia este foarte multă, este învechită. Este total absurd ca o ţară membră Uniunii Europene să rămână într-o continuă buclă temporală! Suntem în anul 2024, iar elevii încă sunt forţaţi să înveţe comentarii kilometrice ale operelor literare din anii 1800, pe care oricum le uită după ce ies din sala de examen”, a declarat Lorena Drăguşin.

Citește și Elevul care și-a bătut diriginta este liber și se poate întoarce la școală. Profesoara amenințată cu moartea este sub îngrijire medicală