Asociaţia Forţa Fermierilor protestează cu tractoarele în jurul Palatului Parlamentului VIDEO

Asociaţia Forţa Fermierilor va organiza miercuri, 26 mai 2021, un marş de protest al tractoarelor în jurul Palatului Parlamentului, tema acţiunii fiind subfinanţarea cronică a sectorului, se arată într-un comunicat.

26 mai 2021, 08:59
Asociaţia Forţa Fermierilor protestează cu tractoarele în jurul Palatului Parlamentului VIDEO

UPDATE: Fermierii au scos miercuri tractoarele pe străzile din Bucureşti, protestând împotriva subfinanţării cronice a sectorului şi a măsurilor luate de politicieni în sectorul agroalimentar.

Un număr de opt tractoare, dintre care patru pe platformă, au început să se deplasează de la ora 12:00 în jurul Palatului Parlamentului. Acestea au plecat din curtea Academiei Române, cu sediul pe Calea 13 Septembrie, claxonând continuu şi având afişate mesaje precum: ”În ce hal aţi adus agricultura României”, ” Noi hrănim acest popor”, „Politicienilor, nu vă bateţi joc de fermierii români!”, „Deblocaţi fondurile europene pentru agricultură”, „Politicienilor, cu ce v-au greşit fermierii!”, „Oros! Ne-am săturat de minciunile tale!”.

Asociaţia Forţa Fermierilor susţine că agricultorii români din toate domeniile sunt grav subfinanţaţi şi că nu li se acordă niciun sprijin pentru a depăşi criza cauzată de Covid şi agravată de secetă.

Florin Cîţu: „Proiectele din PNRR trebuie finalizate până în 2026, altfel pierdem banii. De aceea nu am introdus unele proiecte de care vorbeşte opoziţia” VIDEO
„Principala solicitare a fermierilor este de a pune agricultura naţională între priorităţile strategice ale acestui an şi este adresată tuturor parlamentarilor din actuala majoritate şi liderilor politici ai partidelor la putere. Tema acţiunii de protest va fi: ‘Guvernanţilor, cu ce v-au greşit fermierii? Subfinanţare cronică: Agricultura, lovită din toate părţile!’. Membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor îşi propun ca prin acest protest public să oprească bătaia de joc la care este supus sectorul agroalimentar: subvenţii de la bugetul naţional înjumătăţite faţă de 2020, întârzierea demarării noilor sesiuni de depunere a proiectelor europene, blocajul financiar din sectorul creşterii bovinelor, colapsul sectorului de creştere a porcinelor, problemele noi din sectorul creşterii păsărilor, renunţarea la programul Tomata, excluderea investiţiilor în irigaţii şi a celor opt depozite regionale din PNRR, riscul de insolvenţă pentru fermierii afectaţi de secetă în 2020 din cauza neacordării despăgubirilor, lipsa unei consultări reale cu fermierii pentru implementarea Politicii Agricole Comune 2021-2027”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor precizează că protestul de miercuri este autorizat de către Primăria Municipiului Bucureşti

„Acest protest este al tuturor fermierilor români, fie că sunt din sectorul vegetal, fie că sunt din zootehnie. Subfinanţarea cronică a agriculturii este o problemă la nivelul întregii ţări. Vorbim de securitatea alimentară a României şi de viitorul satului românesc. Toţi fermierii care doresc să vină la acest protest sunt bineveniţi, este important ca mediul asociativ din agricultură să vorbească pe o singură voce. Am ales ca loc al protestului Palatul Parlamentului pentru că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român, conform Constituţiei. Iar aceşti fermieri, cărora le-a ajuns cuţitul la os, sunt parte a poporului român şi hrănesc acest popor, iar semnalul lor de alarmă trebuie ascultat şi, mai departe, găsite soluţii pentru rezolvarea problemelor din agricultură”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Potrivit sursei citate, revendicările membrilor Asociaţiei Forţa Fermierilor nu au conţinut politic. „Respectăm actuala majoritate parlamentară, îi vom cere doar, răspicat, să îi respecte pe fermierii români şi, deopotrivă, pe consumatorii români. Nu vom permite niciun moment, la protestele ce vor fi organizate, transmiterea de mesaje politice, indiferent că vor veni de la Putere sau din Opoziţie”, se mai spune în comunicat.

Asociaţia Forţa Fermierilor a organizat, în 18 şi 22 februarie 2021, două acţiuni de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii pentru a protesta public împotriva neincluderii în Legea Bugetului de Stat din acest an a despăgubirilor de secetă, în ciuda promisiunilor repetate ale ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

„Asociaţia Forţa Fermierilor, acţionând sub sloganul ‘Agricultura în ofensivă’, este cea mai dinamică organizaţie profesională din sectorul agroalimentar, care nu acceptă jumătăţile de măsură în reprezentarea intereselor legitime ale membrilor săi. Asociaţia Forţa Fermierilor se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate şi de regiune geografică”, se mai precizează în comunicatul publicat de Agerpres.

Citeşte şi: Se va întoarce Miron Cozma la închisoare pentru dosarul Mineriadei? Răspunsul ferm al Luceafărului Huilei: A fost deschis din cauza mea. Nu am fost condamnat pentru crime!