Asociaţia Magistraţilor din România, contra tăierii pensiilor magistraţilor condamnaţi

Asociaţia Magistraţilor din România respinge propunerea Guvernului ca magistraţii condamnaţi penal să îşi piardă pensia de serviciu, susţinând că nu "considerente populiste", "oferirea de satisfacţii opiniei publice" şi "bifarea unor puncte pentru MCV" ar trebui să îl anime pe legiuitor.
Filip Stan
12 dec. 2013, 16:16
Asociaţia Magistraţilor din România, contra tăierii pensiilor magistraţilor condamnaţi

Magistraţii au transmis, în acest sens, Comisiei juridice de la Senat, un punct de vedere privind proiectul Executivului pentru completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, adoptat tacit de Camera Deputaţilor în 22 octombrie, despre care arată că are prevederi neconstituţionale, discriminatorii, controversate şi inadmisibile.

AMR sugerează, de asemenea, că proiectul excede în mod „voluntarist şi populist” prevederile legii fundamentale, adăugând că „magistraţii înţeleg să sancţioneze lipsa de legalitate şi deontologie în elaborarea acestui proiect”, potrivit Mediafax.

„Sub «stindardul luptei anticorupţie» nu trebuie îngădit să se producă abuzuri, încălcări ale Constituţiei şi ale legilor. Nu considerente populiste, oferirea de satisfacţii opiniei pubice, «bifarea» unor puncte pentru MCV, presiuni mediatice, adeseori dirijate, subiectivismul şi considerentele personale ar trebui să anime pe legiuitor”, se arată în documentul menţionat.

Magistraţii îşi exprimă speranţa că Senatul, care este Cameră decizională, va remedia „deficienţele majore şi erorile” acestui proiect, care, în opinia lor, cuprinde un număr important de aspecte controversate şi criticabile, elemente de discriminare şi neconstituţionalitate, precum şi încălcări evidente ale normelor de tehnică legislativă.

Dacă aceste chestiuni nu vor fi remediate de Senat, în calitatea sa de Cameră decizională, practica aplicării lui va genera grave inechităţi, contestări şi procese în faţa instanţelor naţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, cu consecinţe păgubitoare pentru statul român„, sunt de părere magistraţii.

Magistraţii opinează că, dacă legea va fi adoptată, statul român riscă să îşi încalce obligaţiile asumate prin ratificarea Convenţiei Europene asupra Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.

Aceştia mai arată că lipsirea de pensia de serviciu ca urmare a unei hotărâri penale de condamnare are în mod cert natura juridică a unei pedepse complementare, cu „caracter pecuniar extrem de grav”, neprevăzută în Codul penal.

Potrivit acestora, pedeapsa trebuie aplicată în baza unei legi care respectă prevederile constituţionale şi nu le excede „în mod voluntarist şi populist, în raport de aşa-zise cerinţe care nu au nimic de a face cu rigoarea unei reglementări de o asemenea importanţă”.

Arătând că pensia specială este specifică dreptului civil, mai exact dreptului asigurărilor sociale, AMR susţine că proiectul Guvernului încalcă dispoziţiile constituţionale prin reintroducerea unei pedepse penale complementare, abrogată încă de la adoptarea Legii fundamentale din 1991, respectiv confiscarea parţială a averii.

Magistraţii precizează că o condamnare pentru o infracţiune nu răstoarnă, prin ea însăşi, prezumţia caracterului licit al averii, iar dreptul la pensia de serviciu nu poate fi afectat de o asemenea pedeapsă. Potrivit Constituţiei, mai spus aceştia, cetăţenii au dreptul la pensie, fără a distinge asupra naturii acesteia, drept care a fost asimilat în jurisprudenţa CEDO.

AMR adaugă că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor – care nu constiuie un privilegiu, ci urmarea firească a unui anumit statut, caracterizat prin interdicţii, restricţii şi incompatibilităţi – a fost declarată neconstituţională prin Decizia 873/2010 a Curţii Constituţionale.

Potrivit AMR, proiectul contravine şi principiului constituţional care stabileşte că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţlor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Asociaţia subliniază că aplicarea unei pedepse complementare pentru o singură categorie de persoane, deşi multe altele se pot afla în situaţii asemănătoare celei reglementate, constituie „o evidentă discriminare”.

În punctul de vedere transmis senatorilor jurişti se mai spune că, urmare a proiectului de lege, un magistrat va pierde pensia de serviciu pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, cum ar fi tulburarea de posesie sau conducere auto fără permis, în timp ce, de exemplu, un militar condamnat pentru spionaj sau transmitere de secrete va beneficia în continuare de pensia specială.

AMR mai susţine că pierderea pensiei de serviciu echivalează cu „o veritabilă expropriere”, invocând decizia CEDO în cauza „Muller contra Austriei”, prin care se statuează că o reducere substanţială a nivelului de pensie poate fi considerată ca afectând substanţa dreptului de proprietate şi a celui de a rămâne beneficiar al sistemului de asigurare la bătrâneţe.

Acest proiect urmează să fie dezbătut de Comisia juridică a Senatului, care este comisie raportoare, şi apoi supus volui plenului Senatului, care este Cameră decizională.

Guvernul a adoptat în 27 august proiectul de lege privind eliminarea pensiei speciale pentru magistraţii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie, pentru fapte în legătură cu serviciul săvârşite cu intenţie şi pentru orice alte fapte care aduc atingere prestigiului justiţiei.

Proiectul prevede că nu vor beneficia de pensie de serviciu şi indemnizaţie judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciu, comise cu intenţie sau o altă infracţiune pentru care CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistem public, în condiţiile legii. Proiectul a fost avizat şi de CSM.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Bombă în showbizul din România. Divorțează după 6 ani. Abia ce s-a întors de la Asia Express și a făcut anunțul că....
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
România se cutremură. Vine un tsunami economic
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Un tânăr de 20 de ani a murit pe loc și un adolescent de 16 ani este în comă, după un accident înfiorător în Bacău. Mașina în care se aflau cei doi s-a încolăcit în jurul unui copac
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Anunț de ultim moment despre Igor Cuciuc! Ce s-a întâmplat la mormântul fiicei sale: „E greu de acceptat”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele