Asociaţia Pacienţilor, în cazul epidemiei de rujeolă: Noi ne-am fi dorit ca aceste vaccinuri să devină obligatorii

Reprezentanţii pacienţilor spun că una dintre măsurile necesar ar fi ca vaccinurile să devină obligatorii şi să existe sancţiuni pentru părinţii care refuză administrarea acestora.

22 sept. 2016, 12:13
Asociaţia Pacienţilor, în cazul epidemiei de rujeolă: Noi ne-am fi dorit ca aceste vaccinuri să devină obligatorii

„Noi ne-am fi dorit ca aceste vaccinuri să devină obligatorii, vedeţi ce se întâmplă dacă nu sunt făcute la timp sau deloc. Această campanie împotriva vaccinarii o considerăm genocid şi condamnăm atitudinea unora faţă de aceste vaccinuri care au eradicat de-a lungul timpului multe boli şi afecţiuni. (..) Cu siguranţă lipsa de informare duce la ignoranţă. E clar că ar fi trebuit nişte campanii de informare în care să se arate beneficiile acestor vaccinuri şi ar trebui informată populaţia din mediul rural, mai ales, unde nici măcar accesul la asistenţă medicală nu există. Sunt necesare şi sancţiuni”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte al Alianţei Pacienţilor, potrivit Mediafax.

Medicii sunt de părere că una dintre cauze este crearea unui flux negativ în jurul campaniilor de vaccinare.

„Este vorba şi de atitudinea pe care o au părinţii la un moment dat, deloc condamnabilă, să se informeze de la prieteni, locuri de joacă, colectivităţi, din ce spune un părinte sau altul. Se creeaza un flux negativ în jurul acestor campanii de vaccinare. Este o boală, în primul rând, extrem de contagioasă, despre care noi vorbim că se ia în contact obligatoriu cu un copil bolnav. În condiţiile în care din ce în ce mai mulţi copii nu sunt vaccinaţi şi, mai ales, vorbim despre tot felul de vaccinări, copiii aceştia au o imunitate foarte proastă. Si atunci, rujeola, care în mod normal putem spune că nu este o boală severă, devine extrem de gravă şi devine o formă de boală complicată. (…) De boala asta se ocupa medicii infecţionişti, cei care lucreaza în spitalele de boli infecţioase pentru că este o boală contagioasă. Vă vorbesc din punct de vedere al unui medic care a trăit la sfârşitul anilor ’70. Epidemii de rujeolă extrem de severe, pentru că era perioada în care nu exista vaccinarea antirujeolă. S-a introdus în 1978, daca ţin bine minte, iar rujeola a scăzut dramatic ca incidenţă de boală după introducerea vaccinării. Deci, practic, rolul vaccinării este unul extrem de important, iar faptul că vin în contact copii vaccinaţi cu cei nevaccinaţi, asta creşte şi gravitatea bolii şi posibilitatea apariţiei unor complicaţii extrem de severe. Părinţii trebuie să îşi vaccineze copiii, pentru că România, la ora actuală, este pe ultimul loc în ţările europene legat de campaniile de vaccinare şi de numărul copiilor vaccinaţi”, a declarat Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatru.