Asociaţia Prosumatorilor cere reformarea ”de la zero” a ANRE. ”Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună”

Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie cere reformarea ”de la zero” a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). ”Fiecare consumator din ţară achită indirect, prin facturile de energie electrică, aproximativ 40-50 de lei pe an pentru bunăstarea ANRE, fără a primi mare lucru în schimb. (...) Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună”, argumentează, printre altele, reprezentanții asociației.
Irina Dumitrescu
28 ian. 2025, 12:23
Asociaţia Prosumatorilor cere reformarea ”de la zero” a ANRE. ”Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună”

Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) susține că nivelul încrederii publice în ANRE ”este deja extrem de scăzut” și cere ”ca această agenţie de reglementare să fie reformată de la zero”.

”Prin taxele de autorizare anuală, multiplicate şi plătite de furnizorii şi distribuitorii de energie din România, fiecare consumator din ţară achită indirect, prin facturile de energie electrică, aproximativ 40-50 de lei pe an pentru bunăstarea ANRE, fără a primi mare lucru în schimb. Solicităm ca această agenţie de reglementare să fie reformată de la zero, iar bugetarea acestei instituţii să fie regândită, astfel încât să nu îi afecteze imparţialitatea în relaţia cu agenţii economici care îi susţin activitatea anual. Nivelul încrederii publice în această instituţie este deja extrem de scăzut”, spun cei de la APCE, într-un comunicat citat de agerpres.

APCE mai aduce ca argumente faptul că ANRE ar avea o ”structură supradimensionată”, comparabilă cu cea a Parlamentului European, cu ”nu mai puţin de 61 de servicii, departamente şi compartimente, fiecare cu denumiri pompoase şi şefi remuneraţi generos”.

Reprezentanții asociației reclamă și faptul că veniturile ANRE provin de la operatorii economici reglementați, ceea ce, susțin ei, ”ridică semne de întrebare privind imparţialitatea instituţiei şi nivelul ridicat al salarizării personalului”. Care nivel de salarizare este indicat, de asemenea, în comunicatul APCE – 9.000 de euro pe lună, potrivit asociației.

Citește și RetuRO, anunţ de ultimă oră pentru românii care reciclează ambalaje

APCE: Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună

”ANRE gestionează o activitate ‘atât de complexă’ încât a creat nu mai puţin de 61 de servicii, departamente şi compartimente, fiecare cu denumiri pompoase şi şefi remuneraţi generos. Această structură supradimensionată este comparabilă cu structura organizatorică a Parlamentului European de la Bruxelles care cuprinde 20 de comisii şi 44 de delegaţii.

Veniturile ANRE provin, în mod paradoxal, din tarife anuale percepute operatorilor economici reglementaţi, adică exact aceiaşi actori care ar trebui controlaţi şi sancţionaţi în caz de încălcări ale legii. Acest sistem ridică semne de întrebare privind imparţialitatea instituţiei şi nivelul ridicat al salarizării personalului.

Conform bugetului pe anul 2024 şi a celui propus pentru 2025 (ORD.101/2024), fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună. Această sumă include prime de asigurare de viaţă, sporuri şi alte indemnizaţii, la care se adaugă un buget separat pentru conducere, în valoare de 25 de milioane de lei (aproape 10% din bugetul total al instituţiei). Bugetul total anual al ANRE este de 52,5 milioane de euro, din care peste 60% este destinat salarizării celor 350 de angajaţi. O mare parte din fonduri – aproape 40 de milioane de euro – provin din taxe şi tarife plătite de furnizorii şi distribuitorii de energie şi gaze naturale pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii anuale. Adică, o mare parte din buget, ANRE şi-l asigură tocmai de la cei pe care trebuie eventual să îi controleze, reglementeze sau să îi protejeze pentru a funcţiona şi în anul viitor”, se spune în comunicatul APCE.

Asociația face referire și interacțiunea cu ANRE, considerată dificilă și deseori inutilă.

”Interacţiunea APCE cu ANRE a fost marcată de dificultăţi şi, adesea, de inutilitate, negăsind o cale comună de comunicare. În calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, am fost întâmpinaţi cu aroganţă şi un mod sfidător de tratare a problemelor. În general, societatea civilă percepe ANRE ca fiind o instituţie îndepărtată de scopul său iniţial. Lipsa unui control parlamentar sau instituţional real, gestionarea deficitară a crizelor energetice din trecut şi finanţarea controversată sunt doar câteva dintre problemele grave percepute la nivelul societăţii”, susțin cei de la APCE.

Asociația Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie invocă și deciziile luate de ANRE ”fără consultări reale cu actorii relevanți”. În acest sens, este subliniat ordinul prin care preşedintele ANRE a majorat tarifele de distribuţie a energiei electrice cu 8 la sută, ceea ce, susține asociația, a dus la costuri de transport aproape duble faţă de preţul energiei active din facturi.

”Când APCE a solicitat acces la documentele care au stat la baza acestei decizii, răspunsul ANRE a fost că informaţiile sunt clasificate conform unui ordin intern nr. 179 din 2020”, spun reprezentanții APCE.

APCE se declară o platformă necesară pentru prosumatori, care ”oferă o voce colectivă în fața autorităților și industriei energetice, promovând utilizarea surselor regenerabile, facilitând schimbul de cunoștințe și resurse între membri și influențând politici pentru a crea un cadru favorabil de reglementare”.

Citește și Frații Pavăl, patronii Dedeman, dau o nouă lovitură pe piața de energie. Urmează să producă energie electrică

DailyBusiness
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
Spynews
Insula din lume unde poți să devii cetățean cu suma de 100.000 de dolari! Nu ești obligat să locuiești acolo
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România care este monitorizată aerian de un Dronathon. Drumul de mare viteză este așteptat de milioane de oameni
Capital.ro
ITP 2025. Șoferii care nu mai trec de Inspecția Tehnică Periodică. Vehiculul nu primește aprobarea de circulație
Playtech.ro
Românii pot primi o alocație complementară pentru copii. Ce acte trebuie să depună
DailyBusiness
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
Adevarul
Povestea cutremurătoare a unei eleve de 10 ani: „Am fost violată... o mașină a oprit și trei adolescenți mi-au cerut să intru”
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Împăcare bombă la Mireasa! Ramona și Stelian s-au afișat împreună, pentru prima dată după emisiune! Dovada că formează din nou un cuplu | FOTO
Spynews
Rețetă rapidă de gogoși la cuptor! Ți se topesc în gură de cât de savuroase sunt!
Evz.ro
Pericolul ascuns de pe șoselele României. Ce s-ar putea face
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Fiica lui Marius Șumudică i-a „liniștit” pe rivalii tatălui ei, după ce a postat un clip „fierbinte”
kanald.ro
Mesajul emoționant transmis de Dan Negru în timpul meciului România-Bosnia! Ce a declarat prezentatorul Kanal D direct de pe stadion: „Pentru bosniaci, fotbalul e ultima lor grijă”
Cancan.ro
Marinela a fost dată dispărută pe 6 martie. Unde și, mai ales cum, a fost găsită la 2 săptămâni distanță
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce din 2026. E ordin de la UE. Devine obligatoriu și în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
stirilekanald.ro
O profesoară măritată de 31 de ani i-a forțat pe elevi să facă orgii cu ea și să poarte măști "Scream”. Ce a pățit
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Data la care intră pensiile în luna aprilie! Pensionarii așteaptă sumele promise pentru Paște
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: Steel Pulse și religia muzicală a unui gen perfect