Asociaţia Prosumatorilor cere reformarea ”de la zero” a ANRE. ”Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună”

Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie cere reformarea ”de la zero” a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). ”Fiecare consumator din ţară achită indirect, prin facturile de energie electrică, aproximativ 40-50 de lei pe an pentru bunăstarea ANRE, fără a primi mare lucru în schimb. (...) Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună”, argumentează, printre altele, reprezentanții asociației.
Irina Dumitrescu
28 ian. 2025, 12:23
Asociaţia Prosumatorilor cere reformarea ”de la zero” a ANRE. ”Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună”

Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) susține că nivelul încrederii publice în ANRE ”este deja extrem de scăzut” și cere ”ca această agenţie de reglementare să fie reformată de la zero”.

”Prin taxele de autorizare anuală, multiplicate şi plătite de furnizorii şi distribuitorii de energie din România, fiecare consumator din ţară achită indirect, prin facturile de energie electrică, aproximativ 40-50 de lei pe an pentru bunăstarea ANRE, fără a primi mare lucru în schimb. Solicităm ca această agenţie de reglementare să fie reformată de la zero, iar bugetarea acestei instituţii să fie regândită, astfel încât să nu îi afecteze imparţialitatea în relaţia cu agenţii economici care îi susţin activitatea anual. Nivelul încrederii publice în această instituţie este deja extrem de scăzut”, spun cei de la APCE, într-un comunicat citat de agerpres.

APCE mai aduce ca argumente faptul că ANRE ar avea o ”structură supradimensionată”, comparabilă cu cea a Parlamentului European, cu ”nu mai puţin de 61 de servicii, departamente şi compartimente, fiecare cu denumiri pompoase şi şefi remuneraţi generos”.

Reprezentanții asociației reclamă și faptul că veniturile ANRE provin de la operatorii economici reglementați, ceea ce, susțin ei, ”ridică semne de întrebare privind imparţialitatea instituţiei şi nivelul ridicat al salarizării personalului”. Care nivel de salarizare este indicat, de asemenea, în comunicatul APCE – 9.000 de euro pe lună, potrivit asociației.

Citește și RetuRO, anunţ de ultimă oră pentru românii care reciclează ambalaje

APCE: Fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună

”ANRE gestionează o activitate ‘atât de complexă’ încât a creat nu mai puţin de 61 de servicii, departamente şi compartimente, fiecare cu denumiri pompoase şi şefi remuneraţi generos. Această structură supradimensionată este comparabilă cu structura organizatorică a Parlamentului European de la Bruxelles care cuprinde 20 de comisii şi 44 de delegaţii.

Veniturile ANRE provin, în mod paradoxal, din tarife anuale percepute operatorilor economici reglementaţi, adică exact aceiaşi actori care ar trebui controlaţi şi sancţionaţi în caz de încălcări ale legii. Acest sistem ridică semne de întrebare privind imparţialitatea instituţiei şi nivelul ridicat al salarizării personalului.

Conform bugetului pe anul 2024 şi a celui propus pentru 2025 (ORD.101/2024), fiecare salariat ANRE câştigă, în medie, 9.000 de euro pe lună. Această sumă include prime de asigurare de viaţă, sporuri şi alte indemnizaţii, la care se adaugă un buget separat pentru conducere, în valoare de 25 de milioane de lei (aproape 10% din bugetul total al instituţiei). Bugetul total anual al ANRE este de 52,5 milioane de euro, din care peste 60% este destinat salarizării celor 350 de angajaţi. O mare parte din fonduri – aproape 40 de milioane de euro – provin din taxe şi tarife plătite de furnizorii şi distribuitorii de energie şi gaze naturale pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii anuale. Adică, o mare parte din buget, ANRE şi-l asigură tocmai de la cei pe care trebuie eventual să îi controleze, reglementeze sau să îi protejeze pentru a funcţiona şi în anul viitor”, se spune în comunicatul APCE.

Asociația face referire și interacțiunea cu ANRE, considerată dificilă și deseori inutilă.

”Interacţiunea APCE cu ANRE a fost marcată de dificultăţi şi, adesea, de inutilitate, negăsind o cale comună de comunicare. În calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, am fost întâmpinaţi cu aroganţă şi un mod sfidător de tratare a problemelor. În general, societatea civilă percepe ANRE ca fiind o instituţie îndepărtată de scopul său iniţial. Lipsa unui control parlamentar sau instituţional real, gestionarea deficitară a crizelor energetice din trecut şi finanţarea controversată sunt doar câteva dintre problemele grave percepute la nivelul societăţii”, susțin cei de la APCE.

Asociația Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie invocă și deciziile luate de ANRE ”fără consultări reale cu actorii relevanți”. În acest sens, este subliniat ordinul prin care preşedintele ANRE a majorat tarifele de distribuţie a energiei electrice cu 8 la sută, ceea ce, susține asociația, a dus la costuri de transport aproape duble faţă de preţul energiei active din facturi.

”Când APCE a solicitat acces la documentele care au stat la baza acestei decizii, răspunsul ANRE a fost că informaţiile sunt clasificate conform unui ordin intern nr. 179 din 2020”, spun reprezentanții APCE.

APCE se declară o platformă necesară pentru prosumatori, care ”oferă o voce colectivă în fața autorităților și industriei energetice, promovând utilizarea surselor regenerabile, facilitând schimbul de cunoștințe și resurse între membri și influențând politici pentru a crea un cadru favorabil de reglementare”.

Citește și Frații Pavăl, patronii Dedeman, dau o nouă lovitură pe piața de energie. Urmează să producă energie electrică

DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă „Țara lui Papură Vodă”, expresia folosită des de foarte mulți români. Ce semnifică, de fapt
Capital.ro
Anunț trist despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte
Playtech.ro
Amenzi de peste 1.000 de lei pentru şoferii care opresc pe aceste străzi! Sunt filtre peste tot
DailyBusiness
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Anunț de ultimă oră. Cum se simte Iliescu
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Un nou avertisment ANM de ploi, grindină şi vijelii! Cât va dura urgia din România și ce județe sunt vizate
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Capital.ro
Mașinile mai vechi de 12 ani vor avea interzis! Noi reguli pentru românii cu mașini pe benzină sau motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Lovitură pentru românii de rând! Parlamentul României ne costă 1.375 de euro pe minut. Luxul de a avea 466 de parlamentari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Producţia de vodcă, în declin. Rușii se dau pe tequila, rom și whisky