Asociaţia Şcolilor Particulare îi cere prefectului Capitalei, Traian Berbeceanu, să redeschidă şcolile şi grădiniţele

Asociația Școlilor Particulare îi cere noului prefect al Bucureștiului, Traian Berbeceanu, să convoace urgent o şedinţă a Comitetului Municipiului pentru Situații de Urgenţă "în care să se reconsidere decizia de a suspenda cursurile școlare în unitățile de învățământ de stat și particulare de pe raza Municipiului București". În opinia conducerii ASP, "actul educațional se bazează pe relații interumane, interpersonale, atât între elevi și profesori, cât și între copii, (...) calitatea actului educațional scade direct proporțional cu vârsta elevilor în situația în care se trece în scenariul cursurilor online".

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 14:44

Asociația Școlilor Particulare susţine, în scrisoarea adresată prefectului Capitalei, că incidența cazurilor de îmbolnăvire a elevilor pe durata frecventării cursurilor față în față este una foarte redusă şi atrage atenţia că „actul educațional se bazează pe relații interumane, interpersonale, atât între elevi și profesori, cât și între copii, (…) calitatea actului educațional scade direct proporțional cu vârsta elevilor în situația în care se trece în scenariul cursurilor online”.

„Incidența cazurilor de îmbolnăvire a elevilor pe durata frecventării cursurilor față în față este una foarte redusă, fapt care certifică respectarea și implementarea cu succes în unitățile de învățământ a regulilor și normelor igienico-sanitare impuse de contextul epidemiologic.

Actul educațional se bazează, înainte de orice demers academic, pe relații interumane, interpersonale, atât între elevi și profesori, cât și între copii. Din acest motiv calitatea actului educațional scade direct proporțional cu vârsta elevilor în situația în care se trece în scenariul cursurilor online.

Durata mare de timp petrecută de elevi în fața ecranului calculatorului / tabletei și lipsa activităților fizice favorizează apariția stresului, oboselii, a tulburărilor alimentare, a obezității, a atrofiilor musculare, conducând în final la scăderea imunității.

Chiar și profesorii cel mai bine pregătiți pentru învățământul online acuză oboseală accentuată din cauza expunerii prelungitei la ecrane.

Părinții sunt obligați să găsească soluții alternative pentru supravegherea copiilor de vârstă mică, ceea ce presupune costuri și foarte mult stres. Toate activitățile economice conexe înregistrează un impact negativ, inclusiv angajatorii părinților.”, susține Asociația Școlilor Particulare.

 

Bucureştiul a atins pragul de 3,51 de infectări la mia de locuitori

Potrivit Grupului de comunicare strategică, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1000 de locuitori, a ajuns la 3,51 în Bucureşti, faţă de 3,35 cât a fost duminică. 

Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. În toate judeţele care au ajuns la incidenţă de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori s-au impus noi restricţii. Purtarea măştii de protecţie a devenit obligatorie şi în spaţii deschise, şcolile şi grădiniţele s-au închis şi cursurile s-au mutat în online, restaurantele, cinematografele, barurile şi sălile de jocuri de noroc şi-au încetat activitatea.

 

Peste 3.000 de şcoli şi grădiniţe în scenariul roşu. S-au schimbat din nou scenariile de funcţionare a unităţilor şcolare

Ministerul Educaţiei a anunţat că la data de 26 octombrie se înregistrează următoarea situație:

– 9.748 de unități de învățământ figurează în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

– 4.894 de unități de învățământ figurează în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

– 3.014 unități de învățământ figurează în Scenariul 3 (S3), care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Dintre cele 3.014 școli aflate în această situație, 382 sunt în Scenariul 3 ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate, în timp ce 2.632 de unități de învățământ apar din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare.


Bucureştiul a raportat din nou cele mai multe cazuri noi COVID

România a înregistrat luni, 26 octombrie, 2.844 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19) după efectuarea a peste 8.700 de teste. Cele mai multe cazuri noi sunt în Bucureşti, conform GCS. Alte nouă judeţe se confruntă cu o situaţie gravă. 

Cele mai multe cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 au fost raportate la Bucureşti – 520 de persoane. Capitala este urmată de judeţul Timiş cu 263 de noi îmbolnăviri. Urmează Cluj, cu 199 de cazuri noi, și Maramureș, cu 181. Alte șase județe au raportat peste 100 de noi îmbolnăviri: Bacau (102), Bihor (102), Dolj (146), Mures (124), Prahova (114), si Valcea (112).