Astărăstoae, cercetat de DNA, candidează pentru un nou mandat de rector

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi Vasile Astărăstoae, cercetat de DNA în dosarul privind fraudarea unei licitaţii cu fonduri europene, a anunţat, vineri, că va candida pentru un nou mandat de rector, dar şi la şefia Colegiului Medicilor din România, urmând să revină şi în politică.

RomaniaTV.net
15 oct. 2011, 08:00
Astărăstoae, cercetat de DNA, candidează pentru un nou mandat de rector

Vasile Astărăstoae a primit, vineri seară, la Primăria Iaşi, titlul de cetăţean de onoare al oraşului, distincţia fiind oferită de primarul municipiului Gheorghe Nichita, în cadrul unui eveniment intitulat „Seara Valorilor”.

„Astărăstoae e un lider de necontestat, e un om integru şi onest, chiar dacă e un om dificil. M-am atins de el, într-un mod contondent, în mai multe rânduri. Însă m-am convins că vrea binele oraşului”, a declarat Gheorghe Nichita, în faţa câtorva sute de participanţi la eveniment.

La rândul său, Vasile Astărăstoae a precizat că este emoţionat de titlul primit, făcând unele referiri şi la ancheta DNA în care este implicat.

El a spus că miercuri, în ziua în care a stat internat la Terapie Intensivă la Spitalul „Sfântul Spiridon”, unde a venit după ce i s-a făcut rău, a avut un sentiment de dezgust faţă de tot ceea ce i se întâmplă şi că pe moment decisese să se retragă „din toate poziţiile deţinute”.

Astărăstoae a mai spus că evenimentul decernării titlului de cetăţean de onoare al Iaşiului l-a determinat „să continue lupta”.

„Acolo unde a scuipat DNA au sărutat primarul, Consiliul Local şi ieşenii. Mă întorc şi ies la luptă. Candidez la funcţia de rector, pentru că nu voi lăsa să se politizeze această instituţie, cum s-a încercat. Voi candida şi la preşedinţia Colegiului Medicilor, pentru că nu voi lăsa medicii să fie blamaţi şi n-am să las ca frica să pătrundă printre ei. Mă întorc şi în politică cu un program foarte clar, apărarea libertăţii”, a afirmat rectorul UMF.

„În aceşti ani văd cum pentru fiecare dintre dumneavoastră se construiesc dosare care sunt scoase atunci când este nevoie”, le-a spus Astărăstoae invitaţilor prezenţi la Primăria ieşeană.

Vasile Astărăstoae a fost membru UFD, apoi PNL, însă de câţiva ani s-a retras din viaţa politică.

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, este cercetat de procurorii DNA într-un dosar care vizează fraudarea unei licitaţii cu fonduri europene la UMF, în valoare de 6,4 milioane de lei.  În total, 16 persoane şi trei societăţi comerciale sunt vizate în ancheta DNA Iaşi.