Astărăstoae: Instanţa va decide dacă greva e ilegală. S-ar putea ca oamenii să-şi ia liber toţi odată

Instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală, iar angajaţii din sistemul sanitar vor respecta decizia, dar s-ar putea ajunge ca oamenii să-şi ia liber toţi odată, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, după discuţiile de la Ministerul Sănătăţii.

20 nov. 2013, 12:57
Astărăstoae: Instanţa va decide dacă greva e ilegală. S-ar putea ca oamenii să-şi ia liber toţi odată

„Dacă întrebi orice guvernant din orice ţară, orice grevă din punctul lor de vedere este ilegală. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemulţumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentăm. Instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală. Dacă instanţa va spune că este ilegală, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu înseamnă că sistemul va funcţiona, s-ar putea ajunge ca oameni din sistem să-şi ia liber toţi odată, iar medicii să facă numai garda la care sunt obligaţi prin lege„, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Astărăstoae, bugetul de la Sănătate nu a crescut, dar poate că pe noul PIB pe care l-au calculat guvernanţii, 4% cât declară că ar fi pe 2013 va creşte la 4,2% pe 2014.

„Cât priveşte efectiv banii care intră în sistem, dacă îi raportăm la euro, sunt bani mai puţini dacât anul trecut. Noi nu putem să fim de acord cu această scădere, pentru că de fapt se reflectă asupra activităţii din sistem”, a mai spus Astărăstoae.

VEZI ŞI: Astărăstoae: Majorarea cu 3-4 % a salariilor rezidenţilor, ca suta de lei promisă de Ceauşescu

În opinia liderului CMR, problema ilegalităţii grevei este una forţată, pusă de autorităţi pentru a creea o imagine nefavorabila pentru profesioniştii din sănătate. Astărăstoae a precizat că oamenii au de luat zeci de zile libere pentru munca suplimentară, pentru că s-a interzis să fie plătite.

„S-ar putea, ca la cât sunt plătiţi ei, să se hotărască să stea să se odihnească, şi atunci o să decidă cei care sunt cu legea şi cu legalitatea. S-ar putea ajunge ca oamenii din sistem să-şi ia liberele toţi odată, iar medicii s-ar putea să facă numai garda la care sunt obligaţi prin lege„, a declarat Astărăstoae.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că în acest moment greva generală anunţată pentru 28 noiembrie este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanţei, care să constate acest lucru.

„Cred că greva generală este mai degrabă o sperietoare, decât un lucru care se poate realiza. Din punctul nostru de vedere, în acest moment este ilegală. Nu cred că discutăm despre ceva ilegal, noi trebuie să discutăm despre lucruri legale în ţara asta. Că unii vor să încalce legea, este problema lor. Sunt instituţii ale statului care trebuie să-şi facă datoria”, a spus ministrul Eugen Nicolăescu, după discuţiile care au avut loc cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate.

Întrebat dacă va sesiza instanţa în legătură cu greva generală anunţată pentru 28 noiembrie, ministrul Sănătăţii a spus că prima măsură ar fi sesizarea judecătorilor, care să constate că protestul este ilegal.

CITEŞTE ŞI: Salariile medicilor rezidenţi ar putea creşte din 2014