Astărăstoare: Majoritatea solicitărilor sindicaliştilor din sănătate au fost acceptate

Majoritatea solicitărilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost acceptate, printre care şi deblocarea posturilor, rămânând în discuţie creşterea eşalonată a bugetului, astfel încât în 2016 să ajungă la 6% din PIB, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.

27 nov. 2013, 13:49
Astărăstoare: Majoritatea solicitărilor sindicaliştilor din sănătate au fost acceptate

Greva o decide Sanitas. Eu pot spune că majoritatea solicitărilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost acceptate. Mă refer la deblocarea posturilor, majorarea veniturilor rezidenţilor. A mai rămas spre aprobare creşterea bugetului sănătăţii raportată la Produsul Intern Brut (PIB)„, a spus Vasile Astărăstoae, potrivit Mediafax.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a precizat că este vorba despre o creştere a bugetului Sănătăţii la rectificarea din 2014, ca să ajungă la cinci la sută din PIB, în condiţiile în care deocamdată bugetul este de 4,3 la sută, apoi la 5,5 la sută în 2015 şi la şase la sută în 2016.

Guvernul a avizat plata dublă a personalului medical pentru zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi sărbători, şi a aprobat suplimentarea bugetului Sănătăţii cu 200 milioane lei în vederea plăţii arieratelor, a anunţat miercuri ministrul Eugen Nicolăescu, care a declarat că astfel ar putea să fie anulată greva medicilor şi asistenţilor.

Executivul a aprobat, miercuri, o notă privind introducerea în regim de urgenţă în Parlament a unui amendament la legislaţia actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi de sărbători legale să fie plătite dublu.

Totodată, printr-o hotărâre, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului, sumă care, potrivit lui Nicolăescu, va fi transferată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru plata arieratelor din sistem, astfel încât anul 2013 să se încheie fără datorii, cât şi pentru cheltuielile de funcţionare ale unităţilor medicale.

Executivul a mai decis deblocarea prin scoaterea la concurs a 1.124 de posturi din sistemul de sănătate, în principal medici pentru toate specializările, asistente şi moaşe.

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că măsura este necesară deoarece numărul de personal pe aceste posturi este deficitar. Printre specialităţile vizate se numără domeniul anesteziei şi terapiei intensive, precum şi cel al psihiatriei.

Nicolăescu a afirmat că, astfel, la Spitalul de Copii „Marie Curie” vor putea fi angajaţi medici în chrirugie cardiacă şi asistenţi care să meargă la pregătire în Italia, iar Institutul Oncologic din Iaşi va putea avea personal pentru o serie de servicii medicale.

Ministrul a reafirmat că este posibilă creşterea veniturilor personalului medical în 2014, dar etapizat şi în funcţie de veniturile pe care le va aduce în sistem introducerea pachetului de servicii medicale de bază.