AstraZeneca a câştigat peste un miliard de dolari de pe urma celor de la Moderna. Tranzacţia secretă care a îmbogăţit grupul anglo-suedez

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca Plc şi-a vândut participaţia de 7,7% deţinută la Moderna Inc cu mai mult de un miliard de dolari, după ce acţiunile companiei americane din domeniul biotehnologiei au urcat în urma comercializării cu succes a vaccinului său COVID-19.

01 mart. 2021, 18:28
AstraZeneca a câştigat peste un miliard de dolari de pe urma celor de la Moderna. Tranzacţia secretă care a îmbogăţit grupul anglo-suedez

Publicaţia The Times, care a făcut publică informaţia, precizează însă că nu se ştie în ce perioadă şi-a vândut AstraZeneca participaţia deţinută la Moderna. Mai mult decât atât, reprezentanţii AstraZeneca şi Moderna nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

AstraZeneca menţine parteneriatul cu Moderna în cazul altor tratamente ale bolilor şi ar putea vinde în viitor vaccinul său AstraZeneca/Oxford University COVID-19 pe bază comercială, dacă virusul devine endemic, susţine The Times, preluată de Reuters.

Săptămâna trecută, Moderna Inc a anunţat că se aşteaptă anul acesta la vânzări în valoare de 18,4 miliarde de dolari de pe urma vaccinului COVID-19.

Citeşte şi Şefa Comisiei Europene şi-a dezvăluit preferinţele pentru vaccin. Ursula Von der Leyen: „Aş face AstraZeneca fără să mă gândesc de două ori”

În 2021, Moderna ar urma să producă 700 de milioane de doze şi va încerca să-şi sporească producţia până la un miliard de doze.

Până acum, Moderna a livrat în total aproximativ 60 de milioane de doze, din care 55 de milioane de doze în SUA. Compania a dat asigurări că îşi consolidează lanţul de aprovizionare pentru livrările pe plan global.

În trimestrul patru din 2020, Moderna Inc a realizat venituri de 199,87 milioane de dolari de pe urma vaccinului COVID-19.

Citeşte şi Preţul plătit de UE pentru un vaccin Pfizer. E de 10 ori mai scump decât cel produs de AstraZeneca

Comisia Europeană a anunţat luna trecută încheierea un acord cu compania farmaceutică Moderna pentru achiziţia a 150 de milioane de doze suplimentare de vaccin COVID-19 care vor fi livrate anul acesta. Acordul cu Moderna cuprinde şi o opţiune pentru achiziţia altor 150 de milioane de doze anul viitor.

Uniunea Europeană contractase înaintea acestui acord 160 de milioane de doze de vaccin Moderna, a căror livrare a început în ianuarie, cu o ţintă ca până la sfârşitul lunii martie să fie livrate 10 milioane de doze, dar se înregistrează întârzieri.