AstraZeneca solicită autorizația urgentă de utilizare a medicamentului Evusheld, important în prevenția Covid-19

AstraZeneca a înaintat o cerere către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) pentru autorizația urgentă de utilizare a medicamententului Evusheld, o combinație de anticorpi cu eliberare prelungită (LAAB), pentru prevenirea infecției cu Sars-Cov-2.

08 nov. 2021, 16:54
AstraZeneca solicită autorizația urgentă de utilizare a medicamentului Evusheld, important în prevenția Covid-19

AstraZeneca a înaintat o cerere către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) pentru autorizația urgentă de utilizare a medicamententului Evusheld, o combinație de anticorpi cu eliberare prelungită (LAAB), pentru profilaxia COVID-19.

Dacă va fi aprobat, Evusheld ar fi prima combinație de anticorpi care ar primi certificat pentru prevenirea COVID-19. Este primul medicament cu date care demonstrează o reducere semnificativă statistic a riscului de a dezvolta o formă severă a bolii, în urma infecției cu Sars-Cov-2.

Anunţ important pentru toţi românii vaccinaţi cu AstraZeneca

”Populațiile vulnerabile, cum ar fi cei imunocompromiși, adesea nu obțin suficientă protecție după vaccinare și continuă să fie expuse riscului de a dezvolta o formă medie/severă de COVID-19. Cu această primă aprobare globală, suntem cu un pas mai aproape de a oferi o opțiune suplimentară care să ajute la protejarea împotriva COVID-19, alături de vaccinurile existente pe piață. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim datele Evusheld pentru tratamentul COVID-19 la finalul acestui an” a explicat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv, BioPharmaceuticals R&D, AstraZeneca.

AstraZeneca a anunțat în august 2021 rezultatele studiul PROVENT de prevenție a infecției cu Sars-Cov-2, care a arătat că Evusheld a redus riscul de a dezvolta o formă simptomatică de COVID-19 cu 77%.

La studiu au participat persoane cu comorbidități și care ar putea avea nevoie de protecție suplimentară împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

75% dintre participanții la PROVENT au prezentat comorbidități asociate cu un risc crescut de boală severă sau un răspuns imunitar redus după vaccinare.

Descoperirile preliminare demonstrează că Evusheld acționează anti-COVID pe scară largă și, în special, neutralizează variantele virale SARS-CoV-2, inclusiv variantele Delta și Mu.

Discuțiile privind acordurile de furnizarea Evusheld sunt în desfășurare cu guvernul SUA, precum și cu alte guverne din întreaga lume, relatează Antena3.ro.

Creatoarea vaccinului AstraZeneca nu mai crede în puterea Covid-19. „Va sfârşi prin a provoca o răceală comună”

Sarah Gilbert a vorbit în cadrul unui webinar al Societății Regale de Medicină şi a minimalizat temerile unei noi variante mai letale a coronavirusului. „În mod normal, vedem că virușii devin mai puțin virulenți, deoarece circulă mai ușor și nu există niciun motiv să credem că vom avea o versiune mai agresivă a Sars-CoV-2”, a spus creatoarea vaccinului AstraZeneca.

„Tindem să vedem deriva genetică lentă a virusului și va exista o imunitate treptată care se dezvoltă în populație, așa cum există și pentru toate celelalte coronavirusuri sezoniere”, a adăugat aceasta, citată de The Times. Aceste coronavirusuri sunt cauzele răcelii comune. „În cele din urmă, Sars-CoV-2 va deveni unul dintre acestea”, a concluzionat Gilbert.

O singură persoană s-a vaccinat cu AstraZeneca în ultimele 24 de ore. Câte doze de vaccin au expirat
Cercetătoarea a mai explicat că proteina spike vizată de vaccinuri are doar o capacitate limitată de a produce mutații, permițând în același timp virusului să pătrundă în celulele umane. „Dacă virusul își schimbă atât de mult proteina spike încât nu mai poate interacționa cu receptorul respectiv, atunci nu va mai putea intra în celulă. Deci, nu există foarte multe locuri în care virusul să dobândească ceva prin care să se poată sustrage imunității, dar să fie totuși un virus cu adevărat infecțios„, a mai afirmat Gilbert, creatoarea vaccinului AstraZeneca, în cadrul simpozionului.