Astronauţii de pe ISS l-au urmărit din spaţiu pe Moş Crăciun

De mai multe decenii armata americană urmăreşte în noaptea de 24 decembrie traseul lui Moş Crăciun, însă pentru prima dată anul acesta a primit un ajutor preţios: cel al astronauţilor Staţiei Spaţiale Internaţionale care au vizualizat, în direct şi în 3D, traseul saniei pline de cadouri, relatează AFP.

25 dec. 2019, 09:05
Astronauţii de pe ISS l-au urmărit din spaţiu pe Moş Crăciun

„Am obţinut o confirmare vizuală că Moş Crăciun este pe cale să ajungă deasupra Indiei”, anunţase la 17:00 GMT astronautul american Andrew Morgan într-un video înregistrat pe ISS.

Staţia spaţială aflată la 400 de kilometri deasupra Terrei oferă astronauţilor „un punct de observaţie ideal pentru a urmări traseul lui Moş Crăciun în călătoria sa în jurul lumii”, a explicat securitatea aeriană a Statelor Unite şi Canadei (NORAD), care a mulţumit colonelului Morgan şi echipei sale pentru această colaborare inedită.

Informaţiile culese în comun au permis vizualizarea, în direct şi în 3D, traseu celebrul Moş pe site-ule www.noradsanta.org, consultat de peste 20 de milioane de persoane în noaptea de Ajun.

Pe sania lui trasă de nouă reni, Moş Crăciun s-a apropiat la 00:48 GMT de Punta Arenas (Chilie, în extremul sudic al continentului american, mai întâi în Oceania şi Asia, apoi în Europa şi Africa, împărţind 4,3 milliarde de cadouri, informează Agerpres.

Citeşte şi Moş Crăciun a plecat din Laponia! Urmăreşte LIVE traseul lui Moş Crăciun

„Moş Crăciun a decolat imediat spre polul Nord”, anunţase apoi NORAD la 09:30 GMT.

Tradiţia americană a urmăririi acestui traseu a început în 1955, din cauza erorii unui ziar local din Colorado. O reclamă a lanţului de magazine Sears adresa copiilor invitaţia să-i dea un telefon lui Moş Crăciun, însă numărul publicat de ziar era de fapt telefonul roşu al NORAD.

Derutat de faptul că la capătul liniei era vocea unei fetiţe care îl întreba dacă este cu adevărat ‘Santa Claus’, ofiţerul de serviciu s-a prins în joc. El a dat instrucţiuni echipei sale să ofere informaţii despre localizarea saniei lui Moş Crăciun, informează Agerpres.

O mie de persoane îşi oferă benevol ajutorul militarilor în fiecare an pentru a răspunde la apelurile telefonice ale copiilor.

Preşedintele SUA şi Prima Doamnă se alătură tradiţional la acest efort, preluând câteva apeluri. Anul acesta doar Melania Trump şi-a oferit ajutorul.


loading...