Astronomii au confirmat existenţa unui nou tip de planetă: O lume a apelor

Astronomii au confirmat existenţa unei noi clase de planete: o lume a apelor cu o atmosferă densă şi plină de aburi.

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 17:06
Astronomii au confirmat existenţa unui nou tip de planetă: O lume a apelor

GJ 1214b face parte din exoplanetele poreclite „Super Pământ” – mai mari ca Terra, dar mai mici decât giganţii gazoşi precum Jupiter.

Observaţiile realizate prin telescopul Hubble confirmă că o mare parte din masa sa este apă. Temperaturile mari de pe planetă sugerează existenţa unor materiale exotice, potrivit BBC News.

„GJ 1214b este o planetă unică”, a declarat principalul autor al studiului, Zachory Berta, de la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics din SUA.

Planeta a fost descoperită în 2009 de către telescoape de pe Pământ. Este de circa 2,7 ori mai mare ca Terra, dar cântăreşte de şapte ori mai mult. Ea orbitează o pitică roşie la o distanţă de doar două milioane kilometri, ceea ce înseamnă că temperaturile de pe GJ 1214b depăşesc 200 de grade Celsius.

În 2010, astronomii au făcut publice informaţiile despre atmosfera sa. Acestea sugerau că atmosfera este compusă, probabil, din apă, dar exista şi o altă posibilitate – ca planeta să fie acoperită de ceaţă, precum cel de pe Titan, luna lui Saturn.

Berta şi colegii săi au folosit telescopul spaţial Hubble pentru a studia planeta în timp ce trecea prin faţa soarelui său. În acest tranzit, lumina stelei este filtrată prin atmosfera planetei, oferind indicii despre compoziţia sa.

Cercetătorii spun că rezultatele arată că planeta este învăluită de vapori de apă. GJ 1214b are mai multă apă ca Terra, ceea ce înseamnă că structura internă este foarte diferită faţă de cea a planetei noastre.

„Temperaturile şi presiunile mari ar duce la formarea unor materiale precum „gheaţa fierbinte” sau „apa superfluidă”, substanţe complet necunoscute nouă„, a spus dr. Berta.

Distanţa mică faţă de Pământ face din GJ 1214b un candidat pentru observaţiile ce vor fi realizate de telescopul spaţial James Webb, ce va fi lansat la sfârşitul acestui deceniu.