Astronomii au descoperit cea mai mică gaură neagră din univers VIDEO

Cercetătorii NASA au descoperit în Calea Lactee cea mai mică gaură neagră din univers, la numai câteva săptămâni după ce le-au găsit pe cele mai mari.

RomaniaTV.net
19 dec. 2011, 15:32
Astronomii au descoperit cea mai mică gaură neagră din univers VIDEO

O echipă internaţională de astronomi care a folosit satelitul Rossi X-Ray Timing Explorer (RXTE) crede că a identificat cea mai mică gaură neagră cunoscută până acum.

Folosind RXTE, care detectează razele X ce provin din surse cosmice, astronomii au putut identifica un anumit model de raze X – poreclit drept „bătaie a inimii” – ce indică faptul că există o gaură neagră.

Când materia cosmică, în principal gaz, înconjoară orizontul evenimentului din cadrul găurii negre, ea se încălzeşte la temperaturi de până la câteva milioane de grade, un proces care provoacă emiterea razelor X. Acestea împing gazul, pentru scurt timp, mai departe de gaura neagră, cauzând modelul tip „bătaia inimii”, explică cercetătorii.

Astronomii au calculat că această micuţă gaură neagră se află la circa 16.000-56.000 de ani lumină distanţă de Pământ.

Gaura neagră are o masă de trei ori mai mare ca a Soarelui nostru, ceea ce înseamnă că steaua sa abia a putut să o formeze. Soarele nostru, în schimb, nu are suficientă masă pentru a forma o gaură neagră la sfârşitul vieţii sale.