Astronomii au detectat a doua coliziune dintre două stele neutronice. Imagine uluitoare

Ciocnirea dintre două stele neutronice a fost detectată de astronomi în aprilie 2019, informează descopera.ro. Cele două stele neutronice s-au contopit apoi într-un nou obiect cosmic pe care astronomii l-au botezat GW190425.

RomaniaTV.net
09 ian. 2020, 19:59

Prima detectare din istoria umanităţii a coliziunii dintre două stele neutronice a fost considerată cea mai importantă descoperire ştiinţifică a anului 2017. Stelele neutronice sunt obiecte din Univers formate în urma exploziilor unor supranove. Coliziunea dintre cele două stele neutronice „a relevat locul naşterii mai multor elemente importante şi a testat teoria relativităţii generale, aşa cum nu s-a mai întâmplat până atunci”, se scria în revista Science. Explozia a avut loc în urmă cu 130 de milioane de ani lumină și face parte din tipul de evenimente în urma cărora sunt generate cantităţi uriaşe de aur, platină, uraniu şi mercur. Descoperirea din 2017 a fost detectată din SUA şi Europa şi de aproximativ 70 de telescoape şi observatoare din lume.

Noua coliziune detectată ar putea oferi noi informaţii despre „un tip de sistem astrofizic descoperit în premieră”. În cazul acestei descoperiri, astronomii au stabilit că una dintre cele două stele neutronice era de 1,4 ori mai mare decât Soarele, iar a doua avea o masă dublă faţă de cea a astrului nostru.

Masa totală depăşeşte cu mult pe cele ale tuturor sistemelor binare formate din stele neutronice cunoscute din galaxia noastră, a spus fizicianul Susan Scott, de la Universitatea Naţională Australiană.

Noua coliziune a fost descoperită de o reţea de senzori de unde gravitaţionale formată din instrumentul european Advanced Virgo, situat în Italia, şi două detectoare Advanced LIGO, construite în SUA.

 

Citeşte şi: Premieră în astrofizică. Au fost detectate unde gravitaţionale rezultate din ciocnirea a două stele neutronice