Atac armat în faţa unei şcoli evreieşti din Franţa. Trei copii au fost ucişi

Patru persoane, dintre care trei copii, au fost ucise în atacul comis luni în jurul orei 08.00 (09.00 ora României) în faţa colegiului evreiesc Ozar Hatorah din Toulouse, în sud-vestul Franţei, a declarat procurorul Michel Valet, citat de AFP.

RomaniaTV.net
19 mart. 2012, 08:09
Atac armat în faţa unei şcoli evreieşti din Franţa. Trei copii au fost ucişi

UPDATE 12:08 Bărbatul care a deschis focul asupra unui grup de persoane, luni, în faţa unei şcoli evreieşti din Toulouse, ar putea fi acelaşi cu cel care a împuşcat mortal trei militari, săptămâna trecută, la Toulouse şi Montauban, susţine poliţia, citată de Le Figaro, în ediţia electronică.

UPDATE 12:06 Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va merge la Toulouse (sud-vest) luni, după atacul din faţa unui colegiu evreiesc din acest oraş, soldat cu trei morţi şi doi răniţi grav, a anunţat preşedintele instituţiilor evreieşti Richard Prasquier, care îl va însoţi pe preşedinte.

 

Cele patru victime sunt un profesor de religie în vârstă de 30 de ani, copiii acestuia în vârstă de şase şi, respectiv, trei ani, şi un alt copil în vârstă de zece ani, a anunţat Valet.

Un prim bilanţ anunţa trei morţi şi doi răniţi grav.

„A tras asupra a tot ce vedea în faţă, copii şi adulţi, iar mai mulţi copii au fost urmăriţi în interiorul şcolii”, a declarat procurorul.

Potrivit martorilor oculari şi informaţiilor strânse de anchetatori, aceasta ar fi a treia crimă a unui bărbat pe scuter, după alte două atacuri împotriva unor militari la Toulouse şi în oraşul vecin Montauban, soldate cu moartea a trei soldaţi de origine magrebiană şi rănirea gravă a altuia.

Agresorul de la Toulouse avea două arme, dintre care una cu acelaşi calibru ca cea folosită împotriva soldaţilor, potrivit unor surse din cadrul poliţiei. Ministrul de Interne Claude Guéant a evocat, de asemenea, „similitudini” între aceste cazuri.

Ministerul de Interne a ordinat imediat „consolidarea supravegherii” în jurul şcolilor evreieşti din ţară.

Comunitatea evreiască din Franţa, prima din Europa, cu 500.000-700.000 de membri, potrivit estimărilor, şi-a exprimat oroarea. Preşedintele Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif) Richard Prasquier a anunţat că va merge la faţa locului în compania preşedintelui Nicolas Sarkozy.

„Sunt îngrozit de ce s-a întâmplat în această dimineaţă la Toulouse în faţa şcolii evreieşti”, a declarat pentru AFP rabinul Franţei Gilles Bernheim. El va merge, de asemenea, la faţa locului.

Candidatul socialist la alegerile prezidenţiale, François Hollande, a anunţat luni, de asemenea, că va merge imediat la Toulouse pentru a-şi exprima solidaritatea cu familiile şi comunitatea evreiască din Franţa.

Tragedia a avut loc în cursul dimineţii, în apropierea colegiului Ozar Hatorah.

Patrick Rouimi, unul dintre responsabili din rândul părinţilor, a declarat pentru AFP că un bărbat a deschis focul asupra persoanelor care aşteptau într-o staţie de autobuz şcolar.

Potrivit mărturiilor strânse de la faţa locului, un bărbat pe scuter a deschis focul asupra părinţilor şi copiilor. El a fugit imediat.

Potrivit unui poliţist aflat la faţa locului, copiii şi adolescenţii colegiului au fost duşi în siguranţă în interiorul clădirii.

Modul de operare în cazul acestui atac este similar celui folosit în atacul împotriva unor militari din regiune, comis săptămâna trecută. Trei militari au fost ucişi de un bărbat pe scuter la Toulouse duminică, 11 martie, şi la Montauban, joi. Un al patrulea militar se află în continuare în spital şi se zbate între viaţă şi moarte.

Anchetatorii se temeau încă de joi de un nou atac al misteriosului agesor ce operează pe scuter şi nu ezită să deschidă focul în plină zi în locuri foarte frecventate.

Pe strada Dalou, unde se află colegiul, numeroşi părinţi sau rude, cu ochii în lacrimi, aşteaptă noutăţi. „Ce explicaţie? Este un antisemitism brutal şi nedemn”, afirmă un părinte, Charles Bensemhoun. O femeie de lângă el se lamentează: „acum trag asupra copiilor”.

Autorităţile israeliene au reacţionat foarte rapid. „Suntem oripilaţi de acest atac şi avem încredere în autorităţile franceze pentru a face lumină în acest caz şi pentru a aduce responsabilii acestor crime în faţa justiţiei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Yigal Palmor.

„Urmărim ce se întâmplă cu emoţie”, a adăugat el. Posturile de radio şi televiziune israeliene şi-au întrerupt programele pentru a oferi detalii despre acest atac.