Atac armat la alegerile legislative din Albania: O persoană ucisă şi trei rănite la secţia de votare

O persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite într-un atac armat comis duminică în apropierea unei secţii de votare din Albania, unde au loc alegeri parlamentare, anunţă surse din cadrul poliţiei.

RomaniaTV.net
23 iun. 2013, 16:09

Persoana ucisă era un activist al opoziţiei de stânga. Printre răniţi se numără un activist de dreapta din cadrul partidului premierului Sali Berisha. Incidentul s-a produs în localitatea Lac, la 40 de kilometri nord de Tirana. „Incidentul probabil are legătură cu scrutinul”, a declarat un reprezentant al poliţiei, Alma Katragjini.

Alegătorii albanezi sunt chemaţi duminică la urne într-un scrutin legislativ care riscă să conducă la o criză politică profundă. Alegerile sunt monitorizate cu mare atenţie de către Uniunea Europeană, care deja a refuzat de două ori să acorde Albaniei statutul de candidat la aderare.

Pe fondul disensiunilor puternice între puterea de dreapta şi opoziţia de stânga, trei dintre cei şapte membri ai Comisiei Electorale Centrale au demisionat în aprilie, fără a fi înlocuiţi, astfel că nu mai există cvorumul necesar validării rezultatelor scrutinului.

Liderul opoziţiei albaneze, Edi Rama, s-a deplasat la locul atacului, denunţând „un grav incident politic care vizează intimidarea alegătorilor”.

„Domnul Berisha trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate. Trebuie înlăturat de la putere cu orice preţ”, a declarat Rama, fost primar al oraşului Tirana.

După ce a votat în capitală, premierul Berisha a spus că vrea să le ofere asigurări cetăţenilor că „vocile lor vor fi respectate”, catalogând drept „inacceptabilă orice formă de intimidare”.