Atac asupra unei tabere a opoziţiei iraniene din Irak soldat cu 26 de morţi

Cel puțin 26 de persoane au fost ucise și "mai multe altele" rănite în tirurile de rachete asupra unei tabere din Bagdad găzduind membri ai opoziției iraniene în exil în Irak, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

30 oct. 2015, 21:00
Atac asupra unei tabere a opoziţiei iraniene din Irak soldat cu 26 de morţi

Ban „condamnă atacul ce a avut loc ieri (joi) contra taberei Hurriya (libertate, în arabă), în apropierea aeroportului internațional din Bagdad, care a ucis cel puțin 26 de locuitori și a rănit mai mulți alții”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat, subliniind că aceste tiruri au putut face de asemenea victime în rândul forțelor de securitate irakiene aflate în apropiere.

Potrivit unor surse din serviciile de securitate irakiene, cel puțin 15 rachete au fost trase joi în jurul și asupra acestei tabere.

Grupul de opoziție iranian Mujahedinii Poporului a indicat înainte că atacul a fost operat cu 80 de rachete și a făcut 23 de morți, dar acest bilanț nu a putut fi confirmat din sursă independentă.

Acesta este cel mai grav atac de la instalarea acestui grup de opoziție iranian în tabără după retragerea trupelor americane de luptă din Irak în 2011.

Tabăra este o fostă bază americană ce găzduiește din 2011 sute de membri ai Organizației Mujahedinilor Poporului din Iran (PMOI), un grup de opoziție în exil de la revoluția islamică din 1979.

Citeşte şi Peste 13 jurnalişti, executaţi la Mosul de la ocuparea oraşului de către Statul Islamic

Ban a cerut de asemenea guvernului irakian „să ancheteze prompt” în legătură cu acest incident și să-i aducă pe autori în fața justiției. „Nu poate exista impunitate după astfel de atacuri”, a spus el, cerând autorităților irakiene să-și asume „responsabilitatea de a asigura siguranța locuitorilor taberei”.

Fondată în 1965 cu scopul de a-l răsturna pe șah și apoi regimul islamic, PMOI a fost alungată din Iran în anii 1980 și s-a instalat în special în Irak. Organizația a sprijinit Irakul lui Saddam Hussein în timpul războiului dintre Iran și Irak în anii 1980.

Dar după invazia americană din Irak în 2003, noua putere, în majoritate șiită, s-a apropiat de Teheran și consideră prezența opoziției iraniene în exil incomodă.

Mai multe atacuri cu rachetă împotriva taberei au mai avut loc în trecut.